Ege Bölgesi'nde 2015-2016 sezonu kuru incirde rekolte tahmini 74 bin 505 ton olarak açıklandı.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Ticaret Borsası ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün katkılarıyla yürütülen kuru incir rekolte tespit çalışmaları tamamlandı.
İTB Meclis Salonu’nda rekolte sonuçlarını açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, geçtiğimiz sezon 69 bin 731 ton olarak tahmin edilen rekoltenin, bu sezon hava şartlarının normal seyretmesi halinde yüzde 7 artışla 75 bin 505 tona ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Şen, rekolte tahmin çalışmasının zorlu arazi şartlarında ve yüksek sıcaklıklarda 10 gün süren özverili bir çalışma ile ortaya çıkarıldığını belirterek, rekolte artışından daha çok, dünyanın en lezzetli incirinin yetiştiği Aydın’da ürünün kalitesini bozan etkenlere dikkat çekti. Çalışmaların 17-26 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildiğini aktaran Şen, kuru incir sektörünün bölgede yaşayan 35-40 bin ailenin geçimini sağladığını ve yaklaşık 250 milyon dolar döviz getirisi sağladığını kaydetti.
Türkiye’nin kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduğunu hatırlatan Şen, şöyle devam etti: “2014/15 sezonunun sonuna geldiğimiz bu günlerde kuru incir ihracatı 53 bin tona ulaşmıştır. İhracatta ortalama fiyat ton başına 5 bin 25 dolar olmuştur. Borsamızın koordinatörlüğünde yapılan diğer rekolte çalışmalarında olduğu gibi kuru incir rekolte tahminleri gerçeğe oldukça yakın çıkmaktadır. Örneğin geçen yıl 69 bin 731 ton olarak tahmin edilen rekolte sonucu, temmuz 2015 tarihine kadar gerçekleşen müstahsil tescilleri ile karşılaştırıldığında aradaki farkın yaklaşık 2 bin 500 ton olduğu ve bu farkında sezonun son ayı olan içinde bulunduğumuz ağustos ayında kapanacağını görebilmekteyiz. Neredeyse rekolte tahmini ile gerçek üretim aynı miktarda olacağı görünüyor.”
Yeni sezonda yaşanan sorunlara da değinen Şen, “Aflatoksin ve kalıntı sorununu halen aşabilmiş değiliz. Bu sorunun çözümünde kuru incir sektörünün tüm paydaşlarının uyum içinde çalışması gereklidir. Hidrojen peroksit uygulamaları devam etmektedir. Bundan dolayı yurtdışından tepkiler almaktayız. Halen bu uygulamaya devam eden firmalar üreticinin emeğini çalmakta ve kuru incir ihracatına büyük darbe vurmaktadır.” diye konuştu.