"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cumhuriyetçi bal arılarını zehirleyen tarım ilaçları yasaklandı

25 Aralık 2018, Salı 14:08
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arı ölümlerine sebep olan tarım ilaçlarının kullanımın yasaklanması arı üreticilerini sevindirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arı ölümlerine sebep olan "neonicotinoid" grubu pestisitlerin (kimyasal madde) yasaklanması Trakya'daki arı üreticilerini sevindirdi. 

Demokrat bal arıları

Dikkat çeken araştırma: Arılarla ilgili yeni bir tefekkür penceresi

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Aytaç, yaptığı açıklamada, pestisitlerin ani arı ölümlerine sebep olduğunu ve kendilerine çok büyük zarar verdiğini söyledi.

Bakanlık tarafından alınan karar ile adı geçen kimyasal maddelerin satımının ve girişinin Türkiye'de yasaklandığını aktaran Başkan Aytaç, pestisitlere bağlı yaşanan ani arı ölümleri, arıcılık sektörünün kanayan yarası olduğunu belirtti.

Ve Rabbin bal arısına vahyetti ki...

Bu yıl içerisinde Trakya'da pestisitlere bağlı çok sayıda arı ölümü gerçekleştiğini ifade eden Güneş Aytaç, "Sadece bu yıl içerisinde Çukurova, Trakya ve Harran ovalarında yaşanan pestisitlere bağlı arı ölümleri konusunda, akademisyen hocalarımızı da görevlendirdiğimiz çalıştay ve saha tespitleri gerçekleştirilmiştir. Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde imidacloprid, clothianidin ve thiomethoxam etkin maddeli pestisitlerin ruhsatlarının iptali ile birlikte ülkemizde kullanımı sonlandırılmıştır." diye konuştu.

Risale-i Nur'dan:

"Karıncayı emirsiz, arıyı ya’subsuz bırakmayan Kudret-i Ezeliye; elbette beşeri nebisiz bırakmaz. Âlem-i şehâdetteki insanlara inşikàk-ı kamer bir mu’cize-i Ahmediye (a.s.m.) olduğu gibi, Mi’rac dahi âlem-i melekuttaki melâike ve rûhâniyâta karşı bir mu’cize-i kübrâ-yı Ahmediyedir ki, nübüvvetinin velâyeti bu kerâmet-i bâhire ile isbat edilmiştir; ve o parlak zât; berk ve kamer gibi, melekutta şûle-feşan olmuştur."

"İlaçların yasaklanması arıcılara umut oldu"

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Saygılı da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arı ölümlerine sebep olan kimyasal maddelerin yasaklanmasından dolayı büyük sevinç yaşadıklarını söyledi.

Bu maddeler nedeniyle arıların ciddi zararlar gördüğünü bildiren Saygılı, son 3 yıldır ciddi arı ölümleriyle karşılaştıklarını anlattı.

Trakya'ya gelen gezginci arıcıların bu maddeler nedeniyle boş sandıkları ile bölgeden ayrıldıklarını ifade eden Saygılı, "Son 3 yıldır bu tarım ilaçlarından arıcılık zarar gördü. Şu anda Türkiye'de Hatay ve Trakya ovalarında bu ilaçlar nedeniyle büyük arı ölümleri oldu. Bu ilaçlar kullanıma devam edilseydi Türkiye'de arıcılık bitecekti. Arıyı yaşatmakta zorluk çekiyorduk. İlaçların yasaklanması arıcılara bir umut oldu. Arıcılar olarak bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunarız." değerlendirmesinde bulundu.

Saygılı, Avrupa'da kullanımı yasak olan bu ilaçların Türkiye'de de kullanılmasının yasaklanmasının çok yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Tarım alanlarının bilinçli bir şekilde ilaçlanması gerektiğini kaydeden Saygılı, bu yasaklanan ilaçlar ile arıcılığın yeniden canlanacağına inandığını vurguladı.

"Sevindirici bir gelişme"

Yaklaşık 26 yıldır arıcılık yapan İsmail Kaya da, kimyasal maddelerin kullanımın yasaklanmasının hem insan hem de doğadaki canlılar açasından sevindirici bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Kimyasal ilaçların kullanımının yaygınlaşmadığı 20 yıl önce kovan başına 50 kilogram verim alırken, ilaç kullanımının yaygınlaşmasının ardından verimin 15 kilograma kadar düştüğünü dile getiren Kaya, ilaç kullanımının yasaklanması sonrası bal veriminin artacağını ifade etti.

Bakanlığın aldığı kararın yerinde olduğunu belirten Kaya, Türkiye'de doğanın çok zengin olduğunu ve arıcıların da daha fazla bal üretimi yapacağına inandığını sözlerine ekledi.

AA

Okunma Sayısı: 2622
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı