"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunlu oldu

05 Ocak 2016, Salı 11:15
Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre, 40 meslek dalında, 'mesleki yeterlilik belgesi' olmayanlar çalışamayacak.

Uygulama 25 Mayıs 2016’da yürürlüğe girecek. Tehlikeli işler için uygulanacak sistem, işveren ve çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmeyecek. Sınav ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak. 

TOBB’un girişimleriyle kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM), sınav ve belgelendirme yetkisi aldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, hedefin iş kazalarını en aza indirmek ve çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, TOBB tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapmak üzere kurulan MEYBEM'in 12 alanda Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) sınav ve belgelendirme yetkisini aldığını belirtti. 

Konuyla ilgili açıklama yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2010 yılından bu yana UMEM Beceri’10 projesi ile işi olmayanlara mesleki eğitim vererek istihdam edilmelerini sağladıklarını, bu projenin ardından mesleki yeterlilik konusunda yeni bir inisiyatif aldıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri’ni kurduk. MEYBEM, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olan inşaat, asansör ve metal sektörlerinde 12 yeterlilikte sınav ve belgelendirme hizmeti sunuyor. 5 Kasım’da TÜRKAK tarafından akredite edilen MEYBEM, 28 Aralık 2015 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan sınav ve belgelendirme yetkisini aldı.” dedi.

Hedeflerinin zorunluluk getirilen tüm mesleklerde Türk iş dünyasına belgelendirme hizmeti vermek olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile ilk etapta 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geldiğini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, 1 yıllık geçiş sürecinin 25 Mayıs 2016 tarihinde dolduğunu ve bu tarihten sonra, mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacağını kaydetti. 

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Sınav ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Hem işverenlerimizin hem de çalışanlarımızın bu belgeyi alırken herhangi bir maddi gideri olmayacak. Birliğimiz, sınav ve belgelendirme konusundaki yeni hizmetiyle elini taşın altına koydu. Hedefimiz, zorunluluk getirilen mesleklerin tamamında sınav ve belgelendirme hizmeti vererek, iş kazalarını en aza indirmek ve bu mesleklerde çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek. Ayrıca önümüzdeki süreçte mesleki yeterlilik sistemini daha çok tanıtacak ve sınavları oda ve borsalarımız kanalıyla 81 ilde yaygınlaştıracağız.”

İLK SINAV ‘İSKELE KURULUM ELEMANI’ ALANINDA YAPILDI

Hisarcıklıoğlu, MEYBEM tarafından ilk sınavın İskele Kurulum Elemanı alanında inşaatlarda bu görevde çalışan kişilere yapıldığını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, "MYK tarafından yetkilendirilen MEYBEM ilk olarak, 2015 yılı tamamlanmadan, inşaatlarda iskele kurulumu yapan kişilere, İş Sağlığı ve Güveliği ile İskele Kurulumu, Kontrolü, Sökümü ve Depolama İşleri’nden oluşan teorik ve pratik sınavları gerçekleştirdi. Sınavlar önümüzdeki günlerde açıklanacak ve sınavın tamamından başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgelerini alacak." dedi.

MEYBEM’E NASIL BAŞVURULACAK?

Ankara’da TOBB İkiz Kuleler içerisinde ofisi bulunan MEYBEM’e başvurular www.meybem.com.tr adresi üzerinden bireysel veya kurumsal olarak yapılabilecek. MEYBEM A.Ş tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar şunlar: Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4.

Okunma Sayısı: 1519
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı