4.5G ihalesinde 800 MHz A3 paketi 372 milyon Euro ile Turkcell'in oldu.
Kamuoyunda "4.5G" olarak bilinen IMT-Advanced Yetkilendirme İhalesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu toplantı salonunda başladı. teklifler açılmaya devam ederken şu ana kadar, 4.5G ihalesinde 800 MHz için en yüksek teklifi 390 milyon Euro ile Vodafone, 4.5G ihalesinde 800 MHz A2 için en yüksek teklifi 380 milyon Euro ile Avea verdi. 4.5G ihalesinde 800 MHz A3 paketi 372 milyon Euro ile Turkcell'in oldu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan IMT-Advanced (4,5G) Yetkilendirmesi İhalesi başladı. İhalede 4 firma yarışıyor. İhale için Turkcell, Avea, Vodafone ve Netgsm temsilcileri teklif sundu. Şu sıralarda teklif zarfları açılıyor. İhale Komisyonu Başkanı, BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık, ihale öncesinde yaptığı konuşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda, IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesini gerçekleştirmek üzere toplanıldığını ifade ederek, ihaleye ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Yanık, ihalede, mobil genişbant elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumuna yönelik olarak 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında toplam 390 .4 MHz'lik bir frekans kaynağının satışının gerçekleştirileceğini anlatarak, ihale kapsamında bu 5 adet frekans bandında her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden toplam 20 adet frekans paketi için paket satışlarının yapılacağını açıkladı. Paket satışlarının 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bandı sıralaması takip edilerek yürütüleceğini belirten Yanık, "İhale kapsamında 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmesi sahibi olmayan yeni istekliler yalnızca 2600 MHz bandındaki E4, F1, F2, F3 ve F4 paketlerinin satışına katılabilecek" ifadelerini kullandı.
"İHALENİN TÜM FREKANS PAKETLERİ KDV HARİÇ 2 MİLYAR 298 MİLYON 67 BİN 661 EURO"
İhalenin tüm frekans paketleri dahil toplam asgari değerinin KDV hariç 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 Euro olduğunu kaydeden Yanık, ihalenin kapalı tekliflerin alınmasını müteakip sözlü tekliflerin alınması usulüyle yürütüleceğini ifade etti. İhalede öncelikle tekliflerin alındığı sıra numarasına göre açılacağını anlatan Yanık, istekliler tarafından Komisyona sunulan tüm belgelerin ve geçici teminatların tam ve usulüne uygun olup olmadığı kontrol edileceğini açıkladı.
"EN YÜKSEK TEKLİFİ VEREN İSTEKLİ KAZANMIŞ OLACAK"
Belge ve teminatların tam ve uygun olup olmadığının incelenmesinden sonra paket satışlarına başlanacağını vurgulayan Yanık, belgeleri ve teminatı tam ve usulüne uygun olmayan isteklinin ihaleye katılamayacağını belirtti. Bir paket satışında geçerli teklif veren hiçbir isteklinin bulunmaması durumunda, o paket satışı iptal olmuş sayılacağına işaret eden Yanık, "İhalenin sözlü teklif aşamasında, sözlü teklif vermeye hak kazanan istekliler, alındı sıra numarasına göre sözlü teklif vermeye davet edilecek. Sözlü teklif verme aşamasında teklifler, Euro cinsinden ve KDV hariç peşin ödeme fiyatı üzerinden verilecek ve ihale edilen frekans paketini, en yüksek teklifi veren istekli kazanmış olacak" diye konuştu. İhale kararının ihale yetkilisi olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun onayına sunulacağını ve Kurul onayından sonra ihale kararı kesinleşeceğini belirten Yanık, İhale Komisyonuna sunulan belgelerin tam ve usulüne uygun olup olmadığının Komisyonca değerlendirileceğini, sunulan belgelerin incelenmesi esnasında katılımcılardan her bir istekli adına en az 1 yetkili temsilcinin salonda bulunmasını istedi. İhale Komisyonu kapalı teklif zarfları açılmaya devam ediyor.
DHA