"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zeytin atıklarından elektrik üretecekler

19 Nisan 2015, Pazar 13:23
Marmarabirlik’in yılda 2 milyon kilovat saat elektrik üreteceği ‘Zeytin atıklarından elektrik enerjisi üretme’ Ar-Ge projesinde geri sayım başladı. Dünyada bir ilk olacak proje kapsamında, tesis kurulumu tamamlanarak çalışmalara başlandı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşık 2 yıl önce Ar-Ge projesi olarak başlayan TÜBİTAK destekli ‘Zeytin atıklarından elektrik enerjisi üretme’ projesinde sona gelindiğini açıkladı. Asa, 3 milyon TL bütçeli arıtma ve enerji üretim tesisinin, Marmarabirlik entegre tesislerinde 2,5 dönüm alan üzerine kurulduğunu belirterek, “Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak deneme testlerine başlandı. Tesisin resmi açılışını ise Eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Zeytinin kara suyunu arıtmanın maliyetli ve zor bir iş olduğunu belirten Asa, "Marmarabirlik’te pirina (zeytin atıkları) ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin TL bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon TL’ye ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Proje kapsamında kurulan tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretebilecek. Tesis sağlayacağı kazanımlarla 3 yılda kendini amorti edecek." dedi. 

"DÜNYA MARKALARI İNCELEYECEK"

Tesiste ilk olarak zeytin salamura suyu, kara su ve işletme atık suları arıtılacağını anlatan Hidamet Asa, şöyle devam etti: "Atık sulardan elde edilen katı atık, pirina (zeytin atıkları) ve diğer tüm organik atıklardan oluşan biyokütle, enerji sistemine verilecek. Burada gazlaştırma sistemiyle üretilen syngaz, ORC (organik rankin çevrim) türbini döndürerek elektrik enerjisine dönüştürecek. Atıkların gazlaştırılması sırasında açığa çıkan ısı da yine atık suların arıtılmasında kullanılacak. Proje yüzde 87 verimlilikle çalışacak şekilde ve sıfır atık prensibi düşünülerek planlandı." 

"300 BİN DOLARLIK GELİR SAĞLANACAK"

Asa, tesisten elde edilecek elektriğin satışı için UEDAŞ’a yapılan başvuruların kabul edildiğini de belirterek, Ankara TEDAŞ’ta konuyla ilgili izin sürecinin devam ettiğini söyledi. Asa, yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından sağlanacak gelirin 300 bin dolara tekabül edeceğini kaydetti. 

"AMACIMIZ DAHA GÜÇLÜ MARMARABİRLİK"

Marmarabirlik’in yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında güneş enerjisi ile elektrik üretiminin de yer aldığını vurgulayarak, “Bu kapsamda güneş enerjisi tesislerimizle ilgili gerekli başvurular yapılarak, UEDAŞ’tan ön izinler alındı. Geçtiğimiz günlerde TEDAŞ’tan yatırım izni de onaylandı. Güneş enerjisi tesislerimiz, Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nde ve birliğimize bağlı 8 kooperatifte, ilk etapta çatı alanlarında olmak üzere toplam 20 megawattlık üretim kapasitesine sahip olacak şekilde planlandı. Bu proje için 30 milyon dolar civarında bir yatırım bedeli öngörmekteyiz. Marmarabirlik’in önümüzdeki yıllar için hedefi güneş enerjisinden yılda 30 milyon kilovat elektrik üretmektir.” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Okunma Sayısı: 1121
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı