"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüzde 50’si okula gidemiyor: Mülteci çocuklar eğitilmezse krizler yaşanır

18 Mart 2017, Cumartesi 18:20
Javitz Kürsüsü Başkanı Dr. Selçuk Şirin’e göre, mülteci çocukların hayat şartları eğer bir an önce düzeltilip okula gitmeleri sağlanmazsa, içinde bulunduğumuz mülteci krizi çok daha ciddi sorunlara sebep olacak.

New York Üniversitesi’nde (NYU) öğretim üyesi olarak görev yapan istatistik ve davranış bilimi uzmanı ve Javitz Kürsüsü Başkanı Dr. Selçuk Şirin 3 Mart’ta aralarında UNİS yani Birleşmiş Milletler Uluslarası Okulu’nun öğrencilerinin katıldığı bir sempozyumda mülteci krizini değerlendirdi. Mülteci ve yurtsuz çocuklar üzerinde araştırmalarını sürdüren Şirin’e göre eğer bir an önce mülteci çocukların hayat şartları düzeltilip okula gitmeleri sağlanmazsa, içinde bulunduğumuz mülteci krizi çok daha ciddî sorunlara sebep olacak. 

65 milyonun sorunu

Şirin, “Mültecilerin temel ihtiyaçları gıda ve barınma. Bu ihtiyaçlar bir şekilde karşılanıyor. Dünya bir şekilde bu insanların önüne bir tabak yemek, başlarına da bir çatı koyabiliyor fakat sorun burada bitmiyor. Benim BM’de yaptığım konuşmanın da başlığı buydu. ‘Beyond Food and Shelter’ yani barınma ve gıdanın ötesinde düşünmek zorundayız,” diyen Dr. Şirin, mülteci sorununun 65 milyon kişilik bir sorun olduğunu, ancak sorunun bu 65 milyonun yarısından fazlasını oluşturan çocukları çok fazla tehdit ettiğini söyledi.

Çocukların yüzde 50’si okula gidemiyor

Selçuk Şirin, “Mülteci konusu, aslında çocuklara ilgili. Mültecilerin yarısından fazlası 18 yaşın altında ve bunların da çoğu 12 yaşın altında. Yani tüm mülteci nüfusunun yüzde 30-yüzde 40’ı 12 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor. Ne yazık bu çocukların sadece yüzde 50’si okula gidebiliyor” diyor. Şirin’e göre, çoğunluğunu PSTD yani post-travmatik stress sorunu yaşayan bu çocukların tedavileri ve eğitimleri sağlanmazsa sorunun boyutları daha da büyüyecek. Selçuk Şirin, bu konuda Güneydoğu’daki mülteci kamplarında eğitime katkıda bulunacağını düşündükleri pilot bir uygulama başlattıklarını anlattı. “Çocuklar en çok neyi seviyor? Bilgisayar oyunlarını. Biz de bunu düşünerek onlara oyun görünümlü eğitim programları hazırladık. Pilot program başladı, eğer başarılı olursa bunu diğer çocuklarla da paylaşacağız” dedi.

Onlara umut vermeliyiz

“Biz bu çocuklara umut vermeliyiz, yarının bugünden daha iyi olacağına inanmalarını sağlamalıyız,” diyen Şirin, yeni kitabını da bundan yola çıkarak yazdığını söyledi. “Yeni kitabımın adı Bir Türkiye Hayali, hayata umutla bakmanın herkes için, sadece mülteciler için değil, herkes için çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” diyen Selçuk Şirin, şöyle konuşuyor: “İnsanların, yarının daha güzel olacağına inandıkları zaman yaptıkları işlerde daha başarılı olduklarını gördüm.” Amerikanın Sesi’ne konuşan Selçuk Şirin, “Türkiye kısıtlı olanakları ile 3,2 milyon mülteciye kucak açıyorsa dünyanın varlıklı ülkelerinin de benzerini yapması lâzım” dedi.

Okunma Sayısı: 2555
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı