"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Öğretmene rotasyon 20 milyon öğrenciyi de etkileyecek

27 Ekim 2014, Pazartesi 11:23
Aktif Eğitim Sen Amasya Temsilcisi Salih Süren, tartışmalı uygulamaları ile gündemden düşmeyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mevcut sıkıntılara her geçen gün yenilerini eklediğini söyledi. MEB’in hayata geçirmeyi planladığı ‘Öğretmene rotasyon’ uygulamasını eleştiren Salih Süren, “Bu uygulama sadece Türkiye genelinde görev yapan yaklaşık 800 bin öğretmeni değil, 20 milyon öğrenciyi de dolaylı olarak etkileyecektir." dedi.

Aktif Eğitim Sen Amasya Temsilcisi Salih Süren, yaptığı açıklamada, hayata geçirilmek istenen ‘Öğretmene rotasyon’ uygulamasının öğretmenlerin, velilerin, meslek kuruluşlarının ve eğitimin diğer paydaşlarının konu hakkındaki olumsuz fikirlerine rağmen ‘Biz yaptık oldu’ mantığıyla kendi kararlarını dayatma yöntemi olduğunu savundu. Süren, "MEB, her adımında milleti ve eğitim çalışanlarını zaten tedirgin ve mağdur etmektedir. MEB, öğretmen yer değiştirme trajedisi ile meşgul olmak yerine öğretmen yetiştirme stratejisi belirlemekle meşgul olmalıdır.” diye ifade etti.

Zorla tayin edilme anlamına gelen uygulamanın pek çok olumsuzluğu da beraberinde getireceğini kaydeden Süren, “Ülkemiz eğitimi maalesef son yıllarda akademik ve eğitsel boyutu itibariyle tarihin en başarısız dönemlerini yaşamaktadır. Üniversite sınavlarında sıfır puan alan yüz binler, ilkokul ara sınıflar, ortaokul ve liselerde okuma yazma bilmeyenler, uluslararası sınavlarda listenin son sıralarındaki yerimizin kemikleşmesi, okuma alışkanlığının dijital araçlara feda edilmesi bunlardan sadece bir kaçıdır. Uyuşturucu ve buna benzer bağımlılık yapan madde kullanımının ilkokul düzeyine düşmesi ve yaygınlaşması, okullarda şiddet, çeteleşme gibi zorbalıkların popüler hale gelmesi, bazı öğrencilerin okul güvenliği için tehdit oluşturması, eğitsel engeller devletimizin ve milletimizin bugünlerine zarar verdiği gibi yarınları için de tehlike arz etmektedir." diye konuştu.

MEB'in, eğitimdeki başarısızlıkları yenebilmek için eğitimin gerçek sorunlarını çözmeye çalışması ve kamuoyunda huzursuzluklara sebep olan ‘Öğretmenlere rotasyon’ uygulamasından derhal vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Salih Süren, şöyle devam etti: "MEB’in son zamanlarda uygulamaya koyduğu tüm düzenlemelerin başarısızlıkla sonuçlandığı ve telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olduğu dikkate alındığında, rotasyon uygulamasında yönetmelik taslağında yer alan sınıf öğretmenlerinde 4. sınıf sonuna kadar rotasyonun ertelenmesi kararının müdürlere bırakılması, çalışan eşlerin durumundaki belirsizlik, uzak mesafelere yapılan tayinler gibi hukuksuzluklara kapı aralayacak hükümlerin bulunması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanacağı kuvvetle muhtemeldir.

Yer değişikliğine tabi tutulacak yüzbinlerce personele ödenecek harcırah ve giderler kullanılacak kaynağın atama bekleyen öğretmen adaylarının atanmasında, dezavantajlı bölgelerde çalışmayı teşvik edecek ek ödemelerde, okulların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında, okullarda sosyal, kültürel, sportif faaliyetleri için ihtiyaç duyulan sosyal donatıların oluşturulmasında, sınıf mevcutlarının makul sayıya çekilmesinde, eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinde kullanılmalıdır.” 

Eğitimde başarının, öğretmen ile öğrenci arasındaki maddi manevi engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacağını ifade eden Süren, “Bu açıdan öğretmenlerin mesleki motivasyonları ile kurumsal aidiyet duygularına zarar verecek, aile düzenlerini bozacak, ilgili personelin eş ve çocukları ile diğer aile bireylerinin sosyal hayatlarını olumsuz etkileyecek rotasyon uygulaması, bedelini sadece MEB bürokratları veya siyasi karar vericilerin ödeyemeyecekleri kadar yüklü faturaları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle MEB, sosyal hayatta derin yaralar açacak, millete ağır bedeller ödetecek ‘Öğretmenlere rotasyon’ uygulamasından derhal vazgeçmelidir.

Öğretmenlerin sık sık yer değiştirmesinde başarıyı artırıcı hikmetler görülüyorsa, bunun yolu insanları zorla yerlerinden etmek değil, sunacağı avantajlarla yer değişikliğini cazip hale getirmektir. MEB’in öğretmenlere rotasyon uygulamasını hayata geçirmekteki gayesi eğitimde başarıyı artırmak, milleti mutlu edecek bir şeyler yapmaksa bu uygulamanın sonucu başarı ve mutluluk olmayacaktır. Eğer niyet, milleti ve eğitim çalışanlarını tedirgin ve mağdur etmekse bunun için öğretmenlere rotasyon uygulamasına ihtiyaç yoktur.”

Okunma Sayısı: 1431
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı