Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından insanlık trajedisi Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılında toprağa verilecek 136 kurbanın cenazelerinin konacağı tabutlar Visoko şehrinde hazırlandı.
Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılında toprağa verilecek 136 kurbanın cenazelerinin konacağı tabutlar, ülkenin orta kesimlerindeki Visoko şehrinde hazırlandı.
Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da düzenlenecek toplu cenaze ve anma töreninde toprağa verilecek kurbanların en yaşlısı öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Bu yıl defnedilecekler arasında ayrıca öldürüldüklerinde 16 yaşında olan 8 soykırım kurbanı da bulunuyor.
Soykırım kurbanlarının kimlik tespit işlemlerinin yapıldığı Visoko'daki merkez sorumlusu Sabahudin Çoşoviç, bugüne kadar yaklaşık 6 bin kurbanın kimlik tespitinin yapıldığını, hala kimlik tespiti yapılmamış 550 kurban cenazesinin daha bulunduğunu söyledi.
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Sözcüsü Leyla Çengiç de bu yıl defnedilecek kurbanlar arasında tüm erkek bireyleri katledilmiş ailelerin bulunduğuna işaret ederek, "Bu yıl defnedilecek kurbanların en yaşlısı, öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Kendisi, oğlu ve torunu ile birlikte toprağa verilecek. Bu yıl ayrıca, İsmet Mehmedoviç isimli kurban da üç oğlu ile birlikte defnedilecek" şeklinde konuştu.
Çengiç, 11 Temmuz'daki cenaze töreninde toprağa verilecekler arasında öldürüldüklerinde 16 yaşında olan 8 kurbanın bulunduğunu aktararak, öldürüldüğünde reşit olmayan toplam 18 kurbanın bu yıl toprağa verileceğini söyledi.
Bu yıl defnedilecek 136 soykırım kurbanının cenazesini taşıyan konvoy, 9 Temmuz'da Visoko'dan hareket edecek. Başkent Saraybosna'dan geçecek olan konvoy, daha sonra 11 Temmuz'da cenaze töreninin düzenleneceği ve kurbanların toprağa verileceği Potoçari'ye götürülecek.
Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı dolayısıyla düzenlenecek törene aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılacak.
Srebrenitsa'da ne oldu?
Bosna Savaşı sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Lahey'de davası devam eden Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, Boşnak erkekleri ise ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katletti.
Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
AA