"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şahsi bilgilere dair korku çok, önlem az!

20 Ağustos 2015, Perşembe 11:03
Tüketim, Piyasa ve Satış Araştırmaları Cemiyeti (GfK), Berlin'de yaşayan Türk ve Almanların tüketim profilini araştırdı.

Ağırlıklı olarak internet kullanımının ele alındığı araştırmada, ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Türkler, Almanlara göre interneti daha çok kullanıyor. Ancak interneti bilinçli kullanma, hak ve sorumluluklarını bilme, tehlikelerinden sakınma, önlem alma konusunda dikkat çekici bir şekilde geride. İnternet kullanıcısı Türkler Almanlara göre daha genç ve eğitim seviyesi daha düşük.

Araştırmaya göre Almanlarda olduğu gibi Türklerde de tüketici olarak haklarını arama konusunda bir bilinç oluşmuş. Buna göre Almanlar haklarını sırasıyla yeme-içme, finans ve sigorta, enerji ve ev konusunda ararken, Türklerde ikinci sıraya telefon ve internet oturuyor.

Berlinli Türklerde internet kullanımı yüzde 91. Bu oran Almanlarda yüzde 79 olarak hesaplanmış. Türk erkeklerinin yüzde 92’si internet kullanırken, Alman erkeklerinde bu oran yüzde 80. 14-29 yaş grubundaki Türklerin yüzde 100’ü internet sahibi, aynı yaş grubundaki Almanlarda ise bu oran yüzde 94. Meslek sahibi, lise veya üniversite mezunu Türkler de internet kullanımında Almanların epey önünde.

Meslek sahibi Türklerin yüzde 99’u internet kullanıyor. Almanlarda bu oran yüzde 94. Aynı şekilde lise veya üniversite mezunu Türklerin tamamı internet sahibi. Alman lise veya üniversite mezunlarında ise bu oran yüzde 84. Cep telefonu üzerinden internet kullanımında da Türkler Almanları geride bırakıyor. Türklerin genelinde bu oran yüzde 83 iken Almanlarda yüzde 70. En ilginç sonuç ise 50 yaşın üzerindekilerde göze çarpıyor. Buna göre 50 yaşın üzerindeki Türklerin yüzde 47’si, Almanların ise yüzde 33’ü internetli cep telefonu kullanıyor.

Türkler interneti daha çok kullanmalarına rağmen alışverişi Almanlar kadar yoğun biçimde internet üzerinden yapmıyor. Almanların üçte ikisi internet üzerinden alışveriş yapıyor. Üçte birinden biraz fazlası ise problem yaşamış. Problemlerin başında ürünün gelmemesi, geç gelmesi, kalitesiz olması geliyor. 

ŞAHSİ BİLGİLERE DAİR KORKU ÇOK, ÖNLEM AZ

Türkler sosyal medya kullanımında önde. Bu oran Türklerde yüzde 80, Almanlarda yüzde 48. Bununla birlikte bilgi koruma ayarlarını her iki grup da aynı derecede kullanıyor. Ancak internette kaydedilen şahsi bilgiler konusunda en çok endişe duyanlar da yine Türkler. Her iki Türk’ten biri şahsi bilgilerinin istismar edileceğinden korkuyor. Almanlarda ise bu oran üçte bir. 

Araştırmaya göre en önemli korku bilgisayar virüsleri. Almanların yüzde 47’si, Türklerin ise yüzde 48’i virüsleri en büyük tehlike olarak görüyor. Bunun karşılığında Almanların yüzde 69, Türklerin ise yüzde 33’ü virüslere karşı yazılım kullanıyor.

Diğer korkular ise e-bankacılıkta bilgi istismarı ve bilgilerin çalınması. Berlinli Türklerde tüketici hakları bilinci artsa da, bilgilenme konusunda Almanlardan oldukça gerideler. Türklerin yüzde 43’ü hak ve sorumluluklarını bilirken bu oran Almanlarda yüzde 74’e kadar çıkıyor. Türkler bilgi aramaya ve bilgi için para ödemeye Almanlar kadar hazır değil.

Bununla birlikte her iki grup da ürün ve hizmetlere dair çok fazla bilgi sunulmasından şikâyetçi. Tüketicileri Koruma Merkezi’nin hizmetlerinden faydalananların yüzde 96’sı memnun. Ancak bu imkândan yararlananların sayısı azalmış. Türklerde bu oran sadece yüzde 27. Ürün alırken kıyaslama imkânı sunan portalların kullanımında ise Türkler geriden gidiyor. Türklerin yüzde 58’i bu portallarda sırasıyla başkalarının ürün hakkındaki değerlendirmesi, ürünün kalitesi, fiyatı ve ciddiyetine göre kıyaslamada bulunarak alışveriş yapıyor.

Almanlardan bu oran yüzde 54. Ancak Türkler satıcının ürünün içerdiği zararlı maddeler hakkında bilgi verme zorunluluğu hakkında Almanlar kadar bilgi sahibi değil. Her on Türk’ten dördü ise Türkçe danışmanlık hizmeti istiyor.

Okunma Sayısı: 1793
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı