"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Papa’dan Fransa’ya laiklik ayarı

18 Mayıs 2016, Çarşamba
Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francesco, herkesin kendi inancını ifade etme özgürlüğüne sahip olduğunu belirtirken, Fransa’nın laiklikte abartıya kaçtığını söyledi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, devletlerin laik olması gerektiğini belirterek, “Dini devletlerin sonu kötü bitiyor” dedi. Fransa’da yayımlanan Katolik gazetesi La Croix’e demeç veren Papa Francesco, “Ben, din özgürlüğünü güvence altına alan güçlü bir yasanın eşlik ettiği laiklik şeklinin, ilerlemeyi sağlayacağına inanıyorum” ifadeleriyle açıklamasını sürdürürken, “Hepimiz Tanrı’nın çocuklarıyız. Herkes kendi inancını ifade etme özgürlüğüne sahip olmalı. Eğer Müslüman bir kadın başörtüsü takmak istiyorsa bunu yapabilmeli. Bu, haç takmak isteyen bir Katolik için de geçerli. Mütevazı bir eleştiri getirerek, Fransa’nın laiklikte abartıya kaçtığını söylemek istiyorum. Dinin, bir alt kültür olduğu algısı oluşturulmamalı.’’ diye ekledi.

Kendimizi sorgulamalıyız 

“İslami terör” konusunda Batı dünyasını eleştiren Papa Francesco, “Mevcut İslami terör karşısında, daha önce güçlü bir hükümet modeline sahip olan Irak gibi ülkelere aşırı Batılı bir demokrasi modelini ihraç etmiş olmamızdan dolayı kendimizi sorgulamamız gerekebilir. Ya da aşiret yapısının olduğu Libya’ya. Bunu hesaba katmadan ilerleyemeyiz. Bir Libyalı, ‘Biz Kaddafi’nin varlığına alışmıştık, şimdi ise ondan 50 tane var’ demişti” diye konuştu.

Bediüzzaman'a göre 'laiklik kavramı' doğru bir şekilde nasıl anlaşılmalıdır?

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi ''mânâsı bîtaraf kalmak; yani hürriyet-i vicdan düsturuyla dinsizlere ve sefahetçilere ilişmediği gibi, dindarlara ve takvacılara da ilişmez bir hükûmet telâkki ederim.'' ifadeleriyle veciz bir şekilde yorumladığı 'laiklik kavramını' farklı yönleriyle nasıl değerlendirmiştir?

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya yazarlarının Risale-i Nur'da geçen bölümler çerçevesinde kaleme aldığı önemli yazıları istifadenize sunuyoruz:

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/bediuzzaman-a-gore-laiklik-kavrami-dogru-bir-sekilde-nasil-anlasilmalidir_394844

Said Nursî’den laikliğin doğru tarifi

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/said-nursi-den-laikligin-dogru-tarifi_394928

 

Etiketler: papa, laiklik, fransa
Okunma Sayısı: 2300
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı