Amerikan New York Times gazetesi, bugünkü editoryal yazısında Türkiye'deki 14 Aralık operasyonu ve son dönemde yaşananlara ilişkin eleştirel bir yazı yayımladı.
New York Times'ın 'Türkiye'nin paranoyaya düşüşü' başlıklı makalesinde ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "14 Aralık operasyonunun paralel devleti ortadan kaldırmak için gerekli olduğu"nu savunduğu hatırlatılıyor ve şöyle deniyor:
"Oysa Sayın Erdoğan'ın eleştirileri ve muhalefeti bastırma çabaları, kendisinin paralel bir evrende yaşayan otoriter bir lider olduğunu gösteriyor. Bu çabalar; Avrupa Birliği'ne aday, NATO müttefiki bir demokraside hukukun üstünlüğünü altüst etmeye ve ifade özgürlüğünü tıkamaya uygun çabalar."
Yazıda, Türk romancılar Orhan Pamuk ve Elif Şafak'ın Ak Parti'yi yıkmak için çabalayan "uluslararası gizli bir edebiyat lobisinin kuklaları" oldukları şeklinde suçlamaların bulunduğu belirtilerek "Bu yazarlar, sosyal medyada bir karalama kampanyasına maruz kaldılar" deniliyor.
New York Times'ın makalesinde, geçtiğimiz 2013 Aralık ayında patlak veren yolsuzluk skandalına cevap olarak hükümetin internet özgürlüğünü kısıtlayan ve yargı bağımsızlığını engelleyen yeni yasaları yürürlüğe soktuğu ifade ediliyor. Gazete, 14 Aralık'taki operasyonun, geçtiğimiz yıl patlak veren olayların birinci yıldönümüne denk geldiğini ve kamuoyunun geçen yılki olayları yeniden gündeme getirmesini önlemeye yönelik bir çaba olarak gözüktüğünü belirtiyor.
Gazete, hükümetin eylül ayında Türkiye'nin AB'ye katılım süreci konusunda yeni stratejiler açıkladığını ancak AB'den son tutuklamaları eleştiren açıklamalar geldiğinde Erdoğan'ın "Avrupa kendi işine baksın" şeklinde tepki verdiğini belirtiyor.
Makalenin son bölümünde ise Türkiye'de hükümetin "ifade özgürlüğünü bastırma, romancıları karalama ve yargıyı etkisiz hale getirme çabalarının" Türkiye demokrasisine zarar verdiği ifade ediliyor.