Sachsen-Anhalt Eyaleti sınırları içindeki Tröglitz’de, mülteci yurdu olacak binanın yanmasının ardından, çeşitli eyaletlerden gelen mülteci yurtlarına yönelik tehdit ve taciz haberleri yetkilileri harekete geçirdi.
Mülteci yerleşkelerinde tedbirler artırılırken, bazı eyaletlerde mültecilere kötü muamele yapıldığı ihbarları da değerlendiriliyor.
Wuppertal’de aşırı sağcıların mülteci yurdundan gizlice çekilmiş ve yurdun içerisinden detaylı görüntülerin yer aldığı fotoğrafları internette yayınlamaları belediye yetkililerini endişelendirdi. Kendilerine ‘Nationale Aktivisten’ ismini veren Neonazilerin benzer girişimleri Bochum ve Dortmund’da da yaptıkları ortaya çıkınca endişe eyalete yayıldı.
Ekim ayında Burbach Kasabası’nda mültecilerin taciz edildiklerinin ortaya çıkmasından sonra bu olayın patlak vermesi Neonazilerin mülteci yurtlarını gözetledikleri ve buralara gözdağı vermek istedikleri yorumlarına sebep oldu. Belediye yetkilisi şaşkınlığını “Korkunç olayda aşırı sağcıların mülteci yurduna girmeyi başardıklarını görüyoruz.” ifadesi ile dile getirdi.
Belediye yetkilileri burada hademenin açık ihmalinin olduğunu söyleyerek olayın duyulmasından kısa zaman önce ildeki tüm mülteci yurdu hademelerinin bu konuda bilgilendirildiğinin altını çizdi. Mülteci yurduna sadece belediye tarafından müsaade edilenlerle, mültecilerin davet ettiği kişiler girebiliyor. Hadisenin ortaya çıkması üzerine hemen tedbirler alınarak iki vardiya ile çalışan hademelere üçüncü bir vardiya daha eklenerek geceleri de kontrol kararlaştırıldı.
Bu arada KRV Başbakanı Hannelore Kraft ikinci mülteci zirvesini yapacak. Mültecilere taciz olayından sonra bir araya gelen yetkililer tedbirleri konuşmuş ve bir dizi kararlar almışlardı. Edinilen bilgilere göre bu zirvede daha önce alınan kararların uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek.
SINIR KONTROLLERİ YİNE GÜNDEMDE
Almanya’da en fazla mülteci kabul eden eyaletlerden olan Baden Württemberg’de iltica başvuru kabul edilmeyen sığınmacıların sınır dışı edilmesi konusunda muhalefet hükümeti tutarsızlıkla suçluyor. Eyalet Uyum Bakanı Bilkay Öney ise yerel basında yer alan açıklamasında zorunluluktan dolayı sığınma talep edenlere yardımcı olunmaya çalışıldığını ancak bunun istismar edilmesini engellemek için sınır kontrollerinin önemli olduğu düşüncesini yineledi.
BAVYERA MÜLTECİLERE KATI UYGULAMALARA DEVAM EDİYOR
Almanya'da bu yılın başından beri mültecilere daha kolay seyahat ve çalışma imkanı sunulurken, Bavyera eyaletinin bu konuda diğer eyaletlere göre daha katı davrandığı haber verildi. Bavyera Mülteciler Konseyi ve muhalefet partileri, federal hükümetin mülteci reformuna rağmen eyalet hükümetinin işi sıkı tutmasını eleştirdi. Yeşiller Partisi’nin bu gün meclisin sosyal komisyonuna 'acil başvuru' yapacağı ifade ediliyor.
Bavyera Radyosu, mülteciler konseyinin, mültecilere kira yardımının nakit para ile yapılmasının onların ev bulmasını kolaylaştıracağını savunduğunu duyurdu. Bavyera'da kira parası mültecilere değil, direkt ev sahiplerine ödeniyor. Bunun yanında çalışarak geçimini sağlayan mültecilere serbest dolaşım hakkı verilmemesi de eleştiri konusu.
ÇOCUK VE GENÇLİK MÜLTECİ YURDUNDA ÇIKAN YANGIN UCUZ ATLATILDI
Hamburg’da refakatsiz olarak ülkeye gelen ve suça bulaşmış çocuk ve genç mültecilerin kaldığı konteynır yurtta çıkan yangın ucuz atlatıldı. 16 konteynır konuttan oluşan yurtta çıkan yangın 80 itfaiyecinin zamanında müdahalesi ile söndürüldü. Yurtta kalan 15 mülteci ise yara almadan kurtarıldı. Bir konteynır kullanılamaz hale gelirken, hasar giderilene kadar mültecilerin ana binada kalacağı bildirildi.
Yangınla ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken, Sosyal İşler Bakanlığı’ndan şimdiye kadar herhangi bir kundaklama şüphesinin olmadığı yönünde açıklama geldi.