IŞİD'e karşı savaşan, Şii milislerin ve Sünni aşiretlerin desteklediği Irak ordusu Tikrit kent merkezine girdi, sokak çatışmaları başladı.
Irak ordusu kentin kuzeyini merkeze bağlayan anayol olan Kadisiye Caddesi üzerinde konuşlandı. Farklı kollardan da ordu birlikleri ve Şii milisler IŞİD’in direnişini kırmaya çalışıyor.
Kentin doğusundaki Dicle Nehri üzerinde bulunan yakınlardaki tek köprü ise IŞİD tarafından Irak ordusunun ilerleyişini zorlaştırmak için yıkıldı.
Erbil’den bildiren Jane Arraf, Irak ordusunun kentin bir bölümüne girdiğini, ancak kentin büyük bölümünde hâlâ IŞİD’in hâkim olduğunu söyledi. Kent merkezinde şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor.
Arraf aynı zamanda IŞİD’in Irak ordusunun ilerleyişini engellemek için kente giren anayollara patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti.
Alem kasabası Irak ordusunda
Irak ordusu Tikrit’in son savunma hattı olan Alem kasabasını Salı günü ele geçirmişti. Ardından ordu birlikleri IŞİD’in karargâh olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirmişti.
Uzun süredir IŞİD tarafından kapatıldığı ileri sürülen Alem'deki bir sağlık ocağı da yeniden hizmete açıldı. Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirerek yerine Irak bayrakları astı.
Alem kasabasında bulunan Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Visam İbrahim, IŞİD'in kurduğu tuzaklar ve keskin nişancıların Irak ordusunun kasabanın tamamına hâkim olmasını engellediğini söyledi.
Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları da havadan destek verdi. Operasyonda çok sayıda Irak askeri ve IŞİD mensubu öldü.
‘28 bin kişi evini terk etti’
BM, Irak ordusunun IŞİD’in kontrolü altında bulunduğu Tikrit'i geri almak için başlattığı kapsamlı askeri operasyon ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Tikrit’ten 28 bin kişinin evini terk ederek Samarra kentine sığındığını duyurdu.
Açıklamada Samarra’ya sığınmaya çalışan birçok ailenin de askeri kontrol noktalarında mahsur kaldığı ifade edildi.
BM’nin Irak temsilcisi Nikolay Miladinov ise, ordu ve yanında savaşan milislere Tikrit operasyonu sırasında sivilleri korumak için çağrıda bulundu.
'Tikrit diğer kentleri kurtarmak için bir anahtar'
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak ordusunun Tikrit’i IŞİD’den geri almak için başlattığı operasyonun diğer kentleri IŞİD’den kurtarmak için bir ‘anahtar’ olacağını söylemişti.
Şii milisler ve silahlı aşiret gruplarının desteklediği Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit kentini almak için geniş çaplı operasyon başlatmıştı.
Operasyon emrini Irak Başbakanı Haydar İbadi Samarra'da bulunduğu ziyaret sırasında vermişti.
IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.
Irak'ta IŞİD'in Musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.
Saddam'ın kenti: Tikrit
Başkent Bağdat'ın 140 kilometre kuzeyinde bulunan Tikrit, Selahaddin eyaletine bağlı. Irak'ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin'in doğduğu şehir olarak biliniyor. Uzun süredir IŞİD kontrolünde bulunan Tikrit'in kurtarılması amacıyla Irak ordusu Mart başında geniş çaplı operasyon başlatmıştı.
Ordu birliklerinin ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılara ABD koalisyonun uçakları da havadan destek veriyor.
Musul operasyonunda 'aktör kim olacak' tartışması
Cumartesi günü Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Mustafa Çavreş, Irak'ın Selahaddin eyaletinin merkezi Tikrit'i IŞİD'den kurtarma operasyonunun İran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafından yürütüldüğünü ileri sürmüştü.
Çavreş, "Daha önce Kasım Süleymani ile birçok toplantıya katıldık. Süleymani, Mahmur ilçesinin kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. Son üç gündür Tikrit'te, IŞİD'e karşı yürütülen operasyonu bizatihi Süleymani yönetiyor. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Eğer Tikrit ve Enbar'da başarı sağlanırsa, Musul'a yönelik operasyona Süleymani'nin emrindeki milisler ile Heşdi Şabi grubu (Şii gönüllü milisler) ve Irak ordusu dışında başka bir güç olmayacak" dedi.
Irak'taki bir diğer Kürt partisi KDP'nin dış ilişkiler sorumlusu Hemin Hawrami ise Cumartesi günkü açıklamasında Musul operasyonunda Sünnilerin öncü güç olması gerektiğini söylemişti.
Hawrami, "Musul'un kurtarılması son derece ciddi bir askeri ve siyasi stratejiyi gerektiriyor. Musul'u kurtarmak için kapsayıcı bir plan ortaya konulursa ve koalisyon güçleri, Irak ordusu, Sünniler ile Şiiler operasyona dahil olursa o zaman peşmergeler de harekâtın bir parçası olur. Bu güçlerle birlikte IŞİD'e karşı savaşırız. Ancak operasyonun öncü gücü olmayız. Operasyonun öncü gücü Sünni halk olmalıdır. Eğer Sünniler en önde ilerlemezse, peşmerge güçleri Musul'un içine girmez. Çünkü o şehri kurtarması gereken Sünni halkın bizzat kendisi olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Musul'u kurtarma operasyonuna değinen Savunma Bakanı Halid Ubeydi ise, kentin IŞİD’den geri alınması harekâtında savaşacak güçlerin büyük çoğunluğunun Musullulardan oluşması gerektiğini söyledi. Ubeydi bu konuda siyasi mutabakatın da sağlandığını ifade etti.