İngiltere merkezli Burma Rohingya Örgütü (BROUK), insani yardım kuruluşlarının erişimine izin verilmeyen Arakan’da yaşanan açlığın, Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizliğin yeni bir aracı olarak kullanıldığını bildirdi.
Örgütten yapılan yazılı açıklamada, ordu ve Myanmar hükümetinin, yardım kuruluşlarına Arakan’a erişim izni vermemesi dolayısıyla Arakan’daki Müslümanların açlıkla yüz yüze kaldığı belirtildi. Arakan’da ordu ve fanatik Budistlerce uygulanan sistematik şiddet olaylarının yanı sıra açlık dolayısıyla da binlerce Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’e geçtiği hatırlatılan açıklamada, bu sebeplerden dolayı çok sayıda kişinin ilerleyen tarihlerde komşu ülkeye geçebileceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, Bangladeş’e ulaşan ve Arakan’daki Müslümanlarla yapılan görüşmelerde, bölgedeki açlığın insanların burada kalmasına imkân tanımayacak noktaya geldiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
ÖLÜMLE BURUN BURUNA
Açıklamada görüşlerine yer verilen BROUK Başkanı Tun Khin, “Arakanlı Müslümanlar açlıkla karşı karşıya, hükümete ve orduya Arakan’daki yardımlar konusunda baskı yapılmazsa, Myanmar’da kalan Arakanlı Müslümanlar önümüzdeki haftalarda topraklarından çıkmaya zorlanacak. Ordu ve hükümet BMGK’yı görmezden geliyor. Açlık, Arakanlı Müslümanlara soykırım uygulamanın yeni aracı.” değerlendirmesinde bulundu. Myanmar ordusunun, silâhlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan’da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos’tan bu yana binlerce Müslüman vefat etti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi dolayısıyla ölen sivil sayısı tam olarak tesbit edilemiyor. Son saldırılarda 200’den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi. Myanmar’da 1970’lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman’ın yüzde 84’ü çevre ülkelere sığındı.
İnsanlığa karşı suç işleniyor
Kanada, Myanmar’daki Rohingyalar (Arakanlı Müslümanlar) ve diğer etnik azınlıkların durumundan derin kaygı duyduğunu, devam eden insanlık krizinde insanlığa karşı suç işlendiğini bildirdi. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Marie-Claude Bibeau tarafından yapılan ortak açıklamada, Kanada’nın Myanmar’daki Rohingyalar ve diğer etnik azınlıkların durumundan derin kaygı duyduğu belirtildi. Açıklamada, “Cinayetler ve diğer ciddî insan hakları ihlâlleri, Rohingyalara karşı yaygın saldırıların bir parçası haline geldi. Bunlar insanlığa karşı işlenen suçlardır ve bu etnik temizliği sona erdirme sorumluluğu, Myanmar’ın askerî liderliğine ve sivil hükümetine aittir” ifadelerine yer verildi. Yetkililere Rohingyalar ve diğer etnik azınlıkların, özgürce yaşayabilecekleri, yasalar önünde eşit olacakları evlerine onurlu, güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüş şartlarını oluşturma çağrısı yapılan açıklamada, Kanada dahil uluslar arası toplumun Myanmar’daki durum için daha fazlasını yapması gerektiği aktarıldı. Açıklamada, “Kanada, Myanmar’daki askeri ve sivil yetkilileri şiddeti sona erdirmeye, insanî yardımların eksiksiz, güvenli ve engelsiz teslim edilmesine izin vermeye ve Kofi Annan başkanlığındaki Rakhine Devlet Danışma Komisyonu’nun tavsiyelerini uygulamaya çağırıyor.” ifadeleri kullanıldı.
AA