"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güvenli bölge tuzak mı?

17 Ocak 2019, Perşembe
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ABD’nin yaklaşımıyla Trump’ın dile getirdiği güvenli bölge teklifinde Türkiye açısından sakınca bulunduğunu söyleyerek, Trump’ın 20 millik güvenli tampon bölge teklifinin fiilÎ olarak PKK garnizon devletini tanımak olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi Suriye’deki Kürt güçler gerekçesiyle ekonomik yıkım ile tehdit etmesi, ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ile güvenli bölgeyi müzakere edeceklerini açıklaması gündemde. Bu noktada Suriye’de ABD ile Türkiye’nin müzakereleriyle sınır bölgesinde nasıl bir güvenli bölge kurulacağı ve Ankara’nın uzun süredir dile getirdiği Minbiç’in kontrolü ile Fırat’ın doğusuna operasyon konusunda ne yapacağı merak konusu. Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ile Abdullah Ağar; ABD ile Türkiye’nin “güvenli bölge” konusunda hangi şartlarda uzlaşma sağlayacağının önemli olduğunun altını çiziyor. Özellikle ABD’nin bu bölgeyle kastı PYD-YPG’nin koruma altına alınması ise Türkiye’nin bunu kabul etmeyeceğini belirten uzmanlar, Ankara’nın sahada ABD ile işbirliği yapmayı istediğini ve isteyeceğini, ancak eğer uzlaşma sağlanamazsa da askerî operasyon seçeneğine başvurabileceğini düşünüyor.

TEHLİKELİ DURUM

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Amerikanın sesi sitesindeki habere göre, Fırat’ın doğusunda kurulmasında öngörülen devlet yapısına karşı Türkiye’nin kararını değiştirmeyeceğini ve bunun güvenli bölge meselesinde temel şart olacağını işaret etti. ABD’nin yaklaşımıyla Trump’ın dile getirdiği güvenli bölge teklifinde Türkiye açısından sakınca bulunduğunu söyleyen Caşın, “Trump’ın 20 millik güvenli tampon bölge teklifiyle Türk ve ABD askerleri arasında çatışma riskinin önlenebileceği söylenmesine rağmen bu durum defakto yani fiilî olarak PKK garnizon devletini tanımaktır ki, bunu Türkiye kabul etmediği üzere Şam Devleti de PKK-YPG’nin özerklik talebini reddetmiştir” şeklinde konuştu. Mevcut durum değişmezse Ankara ve Washington’ın güvenli bölge konusunda farklı düşündüklerini kaydeden Caşın, Türkiye’nin tamamiyle terör örgütlerinden arındırılmış bir alanı kast ettiğini de belirtti. 

GÜVENLİ YA DA TAMPON BÖLGE NERESİ?

İngiliz Times gazetesine göre, Trump’ın Twitter mesajında “güvenli bölge” dediği, Erdoğan’ın ise “tampon bölge” diye tanımladığı fikrin tam olarak neye benzeyeceği bir anlaşmazlık noktası olabilir. Times, Erdoğan’ın anlaşmayı “tarihî öneme sahip” diye tanımladığını ve söz konusu bölgeyle ilgili olarak “bizim tarafımızdan kurulacak” dediğini aktarıyor. Ancak omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi’nin başkanı Riad Drar yaptığı açıklamada, Trump’ın Türkiye’nin devriye gezeceği bir bölgeden çok, “tarafsız bölgeye” işaret ettiğine inandığını söylüyor. Drar, “Trump’ın tweetinde kastedilen bölge, Kürtlerin korunduğu ve saldırılmayacağı bir bölge. Militanlar bölgeden gidebilir, ama Türkler, yabancı savaşçılar ve radikaller giremez” diyor.

Etiketler: Suriye, Menbiç, ABD, terör, YPG, Türkiye
Okunma Sayısı: 3156
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı