İsrail ablukası altındaki Gazze'de evlenmek isteyen gençlerin birçoğu, abluka, işsizlik ve bunların beraberinde getirdiği ekonomik kriz nedeniyle yuvasını kuramıyor.
Gazze Şeridi'nde yıllardır süren İsrail ablukası ve Filistinli gruplar arasındaki bölünmenin olumsuz etkileri evlenme oranlarında da kendini gösteriyor. Ekonomik durgunluğun kol gezdiği bölgede üniversite mezunu gençlerin büyük kısmı, abluka nedeniyle iş bulamadığı için evlenemiyor.
Sekreterlik bölümünden mezun Emced Abdurrahman, mezun olduktan sonra iş bulamadığını, yalnızca kısa süreli serbest işlerde çalışabildiğini ve abluka altındaki bölgedeki işsizlik sorunu nedeniyle evlenemediğini belirtti.
Abdurrahman, "Evlenmem için mucize olması lazım. Bir yuva kurmak için elimde ne evim ne param var. Ev kiralayacak olsam kalıcı bir işim yok. İş arıyorum ancak bulamıyorum." diye konuştu.
25 yaşındaki Filistinli Yusuf Cemal de İsrail ablukası altındaki bölgede uzun süre mezun olduğu alanla ilgili iş aradığını, bulamayınca ailesinin geçimini sağlamak için şeker ve patates cipsi sattığını söyledi.
Gazze'de gençlerin evlenmek istediğini ancak mevcut şartlar nedeniyle evlilik için gereken masrafların üçte birini dahi karşılayacak güçlerinin olmadığını ifade eden Cemal, "Gazze'de şartlarımız çok kötü. Evlenebilenler çok şanslı. Mezun olduğum bölümle ilgili iş bulamadım. Bundan sonra bulsam bile evlilik için gereken parayı biriktirmek onlarca yılımı alır." dedi.
Gazze'deki Filistin Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Hasan el-Cucu, 2017'de Gazze'deki evlilik oranının bir önceki yıla göre yüzde 10,8 gerilediğine işaret ederek, "2016 yılında yaklaşık 19 bin çift evlenirken, 2017'de bu sayı 17 bine kadar düştü." dedi.
Evlenme oranındaki düşüşün, abluka ve Filistinli gruplar arasındaki bölünmeden dolayı Filistinlilerin yaşam şartlarının kötüye gitmesinden kaynaklandığını ve bu durumun, bölgenin demografik dağılımı ve güvenliği için risk teşkil ettiğini kaydeden Cucu, "Birçok genç, 30'lu yaşlarını aştığı halde evlenemiyor." ifadesini kullandı.
Toplumsal çöküş yaşanabilir
El-Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdür Yardımcısı Semir Zakut da Gazze ekonomisinin dibe vurmasının evlilik oranlarını da etkilediğini ve gençlerin en temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğine dikkati çekerek, bölgede durum bu şekilde devam ederse suç oranlarının artabileceği ve toplumsal çöküşün yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Filistin İnsan Hakları Merkezi verilerine göre, Gazze'de İsrail ablukası nedeniyle yoksulluk oranı yüzde 65'e yükseldi, bölge sakinlerinin yüzde 80'i ise insani yardımlarla hayatını sürdürmeye çalışıyor.
AA