Fransa Ekonomi Bakanlığı'na bağlı müfettişler, otomotiv devi Renault'nun üretim tesisleri ve ofislerine baskın düzenledi.
Baskınların Volkswagen'deki gibi bir "emisyon hilesi" nedeniyle yapılmış olabileceği belirtildi. Olayın ardından Renault'nun hisseleri yüde 20 düşüş gösterdi.
Fransız otomotiv devi Renault'nun üretim tesislerine, yolsuzluk soruşturması kapsamında Ekonomi Bakanlığı Yolsuzluk Ofisi'ne bağlı müfettişler tarafından baskın düzenlendiği bildirildi.
AFP'nin Fransız sendikalarına dayandırdığı haberde, baskınların "muhtemel bir emisyon hilesi" nedeniyle yapılmış olabileceği belirtildi. CGT sendikasından yapılan açıklamada Renault'ya ait çeşitli yerlere müfettişlerin geldiği ve üst düzel yöneticilerin kişisel bilgisayarlarına el koyduğu kaydedildi.
Renault ve bakanlık yetkilileri açıklama yapmadı
CFDT sendikası ise AFP'ye yaptığı açıklamada şirketin yönetim kuruluna baskınların nedenini sorduklarını, fakat yanıt alamadıklarını ifade etti. Yolsuzluk Ofisi ve Renault yöneticileri, AFP'nin olayla ilgili sorularını da cevapsız bıraktı.
Öte yandan olayın duyulmasından sonra Renault'nun hisselerinde yüzde 20'ye varan oranlarda düşüş gerçekleştiği ifade edildi.
Daha önce Alman otomotiv şirketi Volkswagen'in emisyon oranlarında hile yaptığının ortaya çıkması dünya çapında gündem olmuştu.
Emisyon değerleri yüksek çıktı
Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal, ülkede üretilen Renault ve diğer yabancı marka otomobillerde yapılan testler sonucu, gaz emisyonlarının belirlenen normların üzerinde olduğunu ancak bilgisayar testlerinde bir manipülasyona rastlanmadığını bildirdi.
Alman otomobil devi Volkwagen’de geçen yıl yaşanan skandalın ardından Fransa Çevre Bakanlığının talimatı üzerine bağımsız bir teknik komisyon, ülkedeki otomobil üreticilerine ani bir baskın düzenleyerek üretilen araçları kontrolden geçirdi.
Çevre Bakanı Royal, komisyonun çalışmalarının ardından basına yaptığı açıklamada, ‘’Komisyonun araştırması, Renault ve diğer yabancı marka araçlarda hava kirliliği testleri sonucunun belirlenen normların üzerinde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte bilgisayar testlerinde Volkswagen dışında Renault da içinde olmak üzere diğer yabancı markalarda bir manipülasyona rastlanmadı’’ dedi.
Royal açıklamasında, ‘’Fransız sanayisinin önemli markası Renault’a güvenim tam’’ dedi. Fransız bakan, Renault dışında belirlenen normları geçen yabancı marka araçların isimlerini ise vermedi.
Bağımsız komisyonun ekim ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü ve bugün açıklanan sonuçların geçici olduğunu kaydeden Royal, komisyonun Renault, PSA, Volkswagen, Mercedes, Ford, Opel, Toyota ve BMW gibi 8 markanın 22 aracı üzerinde araştırma gerçekleştirdiğini ve araştırma sonuçlanana kadar incelenen araç sayısının 100 civarında olacağını belirtti.
Nissan, Volvo, Suzuki ve Fiat gibi firmaların araçlarının da denetleneceğini belirten Royal, komisyonun çalışmaları bulguları ve tavsiyeleri hakkında daha sonra ayrıntılı bir rapor yayınlayacağını kaydetti.
Baskın haberinin ardından Renault hisseleri sabah saatlerinde yüzde 20’ye kadar düşmüştü. Gün sonunu ise şirket yüzde 10 kayıpla kapattı.
AA