Batı Afrika'da binlerce kişinin ölümüne neden Ebola'ya karşı geliştirilen aşı, salgının ilk görüldüğü Liberya'da deneysel tedavi kapsamında uygulanmaya başlandı.
Başkent Monrovia'daki bir hastaneye getirilen aşılar, ilk etapta 12 gönüllüye yapıldı. Ateşi olan, Ebola'dan kurtulan, hamile veya süt emzirenler uygulama kapsamı dışında tutulacak.
Sağlık Bakanlığı Danışmanı ve Ebola Vakası Sistem Müdürü Tolbert Nyenswah, deneysel aşı tedavisinin amacının geleceğe yönelik olduğunu belirtti.
ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Birimi'nden Proje ve Klinik Araştırmaları Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Clifford Lane da aşının hedefinin Ebola'yı engellemek olduğunu kaydederek ''Aşının, salgını engelleyip engellemeyeceğine yönelik yüzde 100 başarı oranı henüz belirlenmedi'' uyarısı yaptı. Lane, çalışmanın 6 bin gönüllüye ulaşmasını amaçladıklarını ifade etti.
Liberya kamuoyu ise test amaçlı tedavi konusunda ikiye bölünmüş durumda.
58 yaşındaki Elizabeth Koillie, sağlık yetkililerinin aşının salgını kesin olarak engelleyebileceği konusunda tutarlı bir açıklama yapmamasından dolayı torunlarının ve kendisinin aşı yaptırmayacağını söyledi.
John Sumo da Liberya hükümetinin vatandaşlarının aleyhine bir adım atacağını düşünmediğini belirterek, aşının güvenli olması halinde yaptırmayı düşündüğünü belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Gine, Sierra Leone ve Liberya başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerini etkisi altına alan Ebola salgını, 9 bine yakın kişinin ölümüne neden oldu.
AA