Yunanistan'da 1866'da inşa edilen ve Balkanların tek kemerli en büyük Osmanlı taş köprüsünün yıkıldıktan sonraki görüntüleri yayınlandı.
Başbakan Aleksis Çipras, yoğun yağış ve nehir sularının yükselmesine dayanamayan köprüyü yeniden inşa edeceklerini söyledi.
Batı Yunanistan'daki Epir bölgesinde yer alan Balkanların en büyük tarihi Osmanlı taş köprüsü, restore edilmediği için yükselen su seviyesine dayanamayarak yıkıldı. Köprü, Arta ve Yanya şehri sınırlarında yer alan Pramanta köyünde bulunuyordu.
BAŞBAKAN ÇİPRAS: KÖPRÜYÜ YENİDEN YAPACAĞIZ
Epir bölgesinde etkili olan yağışlar ve olumsuz hava şartları sebebiyle Başbakan Aleksis Çipras, bölgenin yerel yöneticilerinden köprünün nasıl yıkıldığına ilişkin bilgi aldı. Telefon konuşması televizyonlar tarafından yayınlanan Çipras, köprünün nasıl yıkıldığını sordu. Yerel yönetici, suyun köprü kemerlerine kadar yükseldiğini ve bu yüzden yıkıldığını anlattı. Köprünün Osmanlı döneminden kaldığını hatırlatan Başbakan Çipras, yeniden inşa edilmesi için girişim başlatacaklarını söyledi ve yıkıldığı için üzgün olduğunu belirtti.
Bölgenin en çok turist çeken tarihi eserlerinden olan Plaka Köprüsü'nün yıkılması bölge halkına şok yaşattı. Köprünün sadece ayaklarının kaldığını gören vatandaşlar, kameralara, "Çocuğumuzu kaybetmiş gibi üzüldük." şeklinde konuştu. Birçok mimar ve mühendisin ise köprünün yıkıldığının duyulmasının ardından, yetkilileri arayarak yeniden inşa edilmesi için proje yapma önerisinde bulundukları bildirildi.
BALKANLARIN TEK KEMERLİ EN UZUN KÖPRÜSÜ
Osmanlı eserlerinin çokluğu ile bilinen Arta ve Yanya şehir sınırında yer alan tarihi Osmanlı köprüsü, 1866 yılında 3 ayda inşa edilmiş. Tek kemerli tarihi taş köprü, 61 metre uzunluğunda, 19 metre 20 santimetre yüksekliğinde. Kemer açıklığı ise 39,5 metre. Ayrıca yıkılan köprü Balkanların en büyük tek kemerli taş köprüsü olarak kabul ediliyor.
Öte yandan, yükselen su seviyesine dayanamayarak yıkılan köprü, 24 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğundaki Mostar Köprüsü'ne benzerliğiyle dikkat çekiyordu.