Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi.
Tartışmaları izlemek yerine mülteciler krizi konusunda daha aktif rol üstlenmeyi hedefleyen Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeler yapacak.
ÇİPRAS: AB ADINA SADECE MERKEL KONUŞAMAZ
Yunan basın-yayın organları, hafta sonu yayınladıkları haberlerinde, Çipras'ın önümüzdeki günlerde Türkiye'yi ziyaret etmeyi planladığını yazdı. Çipras'ın Erdoğan ve Davutoğlu ile yapacağı görüşmelerde mülteciler meselesinde etkin işbirliği konusu bütün boyutlarıyla ele alınacak. Çipras'ın AB'ye Yunanistan'ın jeostratejik rolünün önemini vurgulamayı ve mülteciler krizinin çözümünde ülkesinin desteklenmesi gereğine dair mesaj göndermeyi de hedeflediği yorumu yapılıyor.
Parlamentoda cuma günü yaptığı konuşmada AB adına sadece Almanya lideri Angela Merkel'in Türkiye ile müzakere yapamayacağını vurgulayan Çipras, Ankara'ya yapacağı girişimin ikili (Türk-Yunan) olmak yerine Avrupa boyutunun da olmasını istiyor. AB'nin destek ve sorumluluk üstlenmesi gereğini vurgulamak isteyen Atina, ziyarette Avrupa ile Türkiye arasında sağlanan anlaşma temelinde ve belli eylem planı uyarınca görüşmelerin yapılmasını arzuluyor. Yunan hükümeti de tıpkı AB gibi mültecilerin doğrudan Türkiye'den AB ülkelerine nakledilmelerinin her bakımdan daha yararlı olacağına inanıyor.
Öte yandan 11-12 Kasım'da gerçekleşecek AB zirvesinde mülteciler meselesinin ağırlıklı olarak tartışılması bekleniyor.
AB-TÜRKİYE MÜZAKERE KONULARI
Mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği yapılmadan çözüm bulunamayacağını vurgulayan Çipras, "Ulusal duruş sorumluluğu ve mülteciler konusunda Yunan hükümeti sorumluluk alacak. AB adına Türkiye ile müzakereyi sadece Merkel'e bırakma niyetinde değilim. Biz Türkiye'nin Avrupalı komşularıyız. Türkiye ile diyalog süreci konusunda inisiyatif alması gereken de biziz" diyerek Ankara ziyaretine yeşil ışık yakmıştı.
Ege'de Türk ve Yunan sahil güvenliğin ortak devriyeleri konusuna karşı olduğunu anlatan Çipras, Türkiye'nin sahillerinde kontrollerde bulunabileceğini belirtti ve AB Komisyonu'nun Türkiye ile 3 konuda müzakere yürüttüğünü açıklamıştı. Bu konuları şöyle sıralanmıştı: 1-Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de mülteci kabul merkezleri kurulması (Hotspot), 2-AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanması, 3- Türk sahillerinde etkin kontroller ve kaçaklar ile mücadele.
İKİLİ MESELELER DE KONUŞULACAK
Çipras'ın Türkiye ziyaretinde mülteciler konusunun dışında ikili meselelerin de ele alınması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, mayıs ayında yaptığı açıklamada, 3 defa düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey toplantılarına ilişkin kurulacak bir değerlendirme komisyonunun ardından yeni toplantının 2015 yılı sonunda gerçekleşebileceğini söylemişti.