Burundi'de 21 Temmuz'daki devlet başkanı seçiminden sonra meclisin ilk oturumu yapıldı.
Adının açıklanmasını istemeyen bir muhalif, oturuma muhalefetteki Agathon Rwasa'nın liderliğini yaptığı Ulusal Kurtuluş Halk Partisi'nden (FNL) 17 milletvekiliyle katıldığını ancak yine muhalefetteki Charles Nditije'nin liderliğindeki Ulusal İlerleme Birliği Partisi'nden (UPRONA) 13 milletvekilin toplantıya gelmediğini belirtti.
Boykot çağrılarına rağmen FNL'nin muhalefete ihanet ettiği iddialarına değinen Rwasa'nın sözcüsü François Bizimana, "Rwasa sadece, seçim kampanyası yapmamasına rağmen kendisine oy verenlerin çağrısına cevap verdi" ifadesini kullandı.
Burundi'de 121 sandalyeli meclisin 104 milletvekilinin katılımıyla yaptılan ilk oturumunu açan Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu CENI) Başkanı Pierre Claver Ndayicariye, çeşitli komisyonların ve iç yasalarının oluşturulacağını söyledi.
En yaşlı üye sıfatıyla başkanlık görevi verilen muhalefetten Terenc Ndikumasabo'nun oturuma katılmadığı, bu nedenle iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nden (CNDD FDD) Immacule Nahayo'nun toplantıyı yönettiği belirtildi.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza’nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 26 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara döküldü. Şiddet eylemlerinde bugüne kadar 100'den fazla kişi öldü.
AA