Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan öldü.
Diplomasi dünyasının başarılı ismi, Gana'da "Altın sahiller" olarak bilinen Kumasi'de 8 Nisan 1938 yılında zengin bir ailede dünyaya gözlerini açtı.
Ekonomi, uluslararası ilişkiler ve yönetim alanlarında eğitim gören Annan, Amerika Birleşik Devletleri ve İsviçre'de bulunduğu sürede Birleşmiş Milletler kariyerine başladı.
Önce Dünya Sağlık Örgütü'nde görev aldı. Daha sonra insan kaynakları ve güvenlik bütçesini kontrol etti. Annan, 1993 yılında ise barış Gücü Operasyonlarının Genel Sekreter yardımcısı olmuştu. Annan bu görevde bulunduğu sürede "Ruanda'da soykırım öncesi alarm vermek için daha fazlasını yapması gerektiğini" itiraf etmiştir. İngilizce, Fransızca, Akan, Kru ve diğer Afrika dillerine hakimiyeti ile organizasyon yeteneği Annan'ın Mısırlı Butros Butros Gali'den 1996'da genel sekreterlik görevini devralmasında önemli rol oynadı.
Annan'ın Birleşmiş Milletler'i devraldığı dönemde uluslararası barışı koruma ve destekleme operasyonları muazzam bir artış yakalamıştı. 1995'te görevde bulunan 70 000 asker ve sivil hem de kaynak eksikliği çekiyor, yaşanan başarısızlıklardan dolayı güven kaybediyordu.
Nobel Barış Ödülü
Bosna'daki Dayton Anlaşmaları sırasında Butros Gali'nin özel temsilciliğini yaptı. Genel sekreterin asıl görevinin uluslararası güvenliğin ve barışın sağlanması olduğunu çok iyi biliyordu.
Bu yüzden Eylül 2000'de Kofi Annan dünya liderlerini uyaran bir konuşma yaptı. Annan "Birleşmiş Milletler barış operasyonlarında inandırıcılığını tehlikeye atıyor. Bu yüzden 'Mavi Kasklıların' görevlerinin netleştirilmesi ve mali kaynak sağlanması gerekli." dedi
2001 Nobel Barış Ödülü dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olan, görevine hayatını adamış bir diplomatın vücut bulduğu Kofi Annan'a verildi.
Annan görev süresince birçok gerginliğe de çözüm bulmak zorunda kaldı. 2003'teki genel kurulda Başkan George W Bush'un Irak'a tedbir amaçlı saldırılarını eleştirmekten çekinmedi.
Annan görev süresince memnun edici birçok başarıya da imza attı. 21. yüzyılda doğan ilk ülke Doğu Timor Birleşmiş Milletler'in 191. üyesi oldu. Ülkenin bağımsızlığı için Annan 1999'dan beri yoğun arabuluculuk çalışmaları gerçekleştirmişti.
AIDS'le mücadele çağrısı yaptı
2001'de yeniden seçilmesinden kısa süre önce HIV virüsüne karşı mücadelenin artırılması için çağrıda bulundu.
Afrika'da 25 milyon kişiye bulaşan AIDS'e karşı mücadeleyi şahsi bir mesele olarak gördü.
Fakat Afrika onun kariyerini lekeleyen bir acıya da sahne oldu. Ocak 1994'te Tutsilerin soykırım planı konusunda Ruanda'daki Kanadalı Mavi Kask kuvvetleri Komutanı tarafından bilgilendirildiği iddia edildi. O dönem barışı koruma operasyonlarından sorumlu Annan'ın Güvenlik Konseyi'ni uyarmadığı dile getirildi.
Euronews Türkçe