"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

BM'den İklim Değişikliği Konferansı

10 Aralık 2014, Çarşamba 11:44
Peru'da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpinar, Türkiye'nin küresel yeni bir iklim anlaşmasını desteklediğini fakat ülkenin "özel şartlarının" da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin Peru'nun başkenti Lima'da devam eden konferansın üst düzey bölümüne katılımından önce kalabalık bir heyete başkanlık eden Birpinar, yaptığı açıklamada, "Bu yeni iklim anlaşmasının bizim özel koşullarımızı ve sürdürebilir ihtiyaçlarımızı yansıtacak yeterli esnekliğe sahip olmasını istiyoruz" dedi.

Birpinar, Türkiye'nin sera gazı emisyonunun azaltılmasına yönelik planlarını mart ayına kadar sunacağını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan iklim konferansıyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye, Peru’daki iklim konferansında tüm tarafları kapsayacak, adil ve her ülkenin sosyo-ekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre kendi belirleyeceği hedeflere dayalı esnek bir sistemin oluşturulması yönünde bir tutum benimseyecek" denilmişti.

Açıklamada, bakanlığın uluslararası iklim müzakerelerine aktif bir şekilde katılan Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunmasına yönelik çabalarını da sürdürdüğü kaydedilmişti.

İklim fonu hedefini aştı

Bu arada, Avustralya ve Belçika'nın yaptığı bağışların ardından dünyanın en büyük iklim fonunun 2014 yılı hedefini aştığı bildirildi. BM iklim toplantısının ilk haftasından sonra Meksika'dan Moğolistan'a kadar birçok ülkenin bağışlarıyla "Yeşil İklim Fonu"nda 9,95 milyar dolar birikmişti.

Son olarak Belçika tarafından yapılan 62 milyon dolarlık ve Avustralya tarafından yapılan 166 milyon dolarlık katkılarla fon için belirlenen 10 milyar dolarlık eşiğin aşıldığı bildirildi.

Merkezi Washington'da bulunan Dünya Kaynakları Enstitüsü Finans Müdürü Athena Ballesteros, 10 milyar dolarlık eşiğin aşılmasının savunmasız ülkelerin iklim değişikliği etkilerine karşı mücadelesinde yardımcı olacağını söyledi. Ballesteros, "Bu katkılar, görüşmelerdeki güveni sağlamlaştırmalı ve küresel bir anlaşma için ilerlemeye yardımcı olmalıdır" diye konuştu.

Gelişmiş ülkeler, 2020'de başlayacak Yeşil İklim Fonu'na her yıl 100 milyar dolar aktarma konusunda anlaşmaya varmışlardı. 

Peru'da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı'nda 2020 yılında uygulamaya konulması öngörülen iklim değişikliği konusundaki küresel anlaşmanın temel unsurları üzerinde uzlaşma aranıyor. Gelecek yıl sonunda Paris'te düzenlenecek konferansta ise yeni anlaşmanın sonuçlandırılarak imzaya açılması hedefleniyor.

Ülkelerin, Paris'te imzalanacak anlaşmanın gereği olarak Mart 2015'e kadar karbon salımını azaltma konusunda çalışmaları hakkında bilgi vermeleri gerekiyor. (AA)

Okunma Sayısı: 1136
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı