Trump yönetiminin istifa çağrısına uymayacağını ifade eden Başsavcı Preet Bharara, görevinden alındı.
Bharara, İran asıllı iş adımı Reza Zarrab hakkında karapara aklama, bankacılık sahtekarlığı ve İran'a karşı ABD'nin uyguladığı yaptırımları delme iddianamesini hazırlayan başsavcı olarak biliniyor.
OLAY
ABD Adalet Bakanlığı, bir önceki başkan Barack Obama döneminde görev yapan 46 savcının istifasının istendiğini duyurdu.
Adalet Bakanlığı'nın sözcüsü Sarah Isgur Flores konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanları istifasının istendiğini açıkladı.
YAKLAŞIK YARISI
ABD'de toplam 93 federal savcı bulunuyor. Görevden alınan savcı sayısı, toplamın yaklaşık yarısı. Geriye kalan 47 savcı yeni yönetim tarafından atanmıştı ve çoğunluğu oluşturuyordu.
CLINTON TAMAMINI GÖREVDEN ALMIŞTI
ABD'deki hükümet değişikliklerinde federal savcıların değiştirilmesi, alışıldık bir uygulama. Bazı hükümet değişikliklerinde, federal savcıların değiştirilmesi kademeli olarak yapılırken, bazı hükümetler bu işlemi geniş kapsamlı ve hızlı şekilde yapmayı tercih ediyor. 1993 yılında Clinton, 93 federal savcıyı birden görevden alarak sert bir geçiş yapmıştı.
BHARARA KARARI SÜRPRİZ OLDU
Görevden alınan savcılar arasında, önemli yolsuzluk davalarına bakan ve yüksek profilli olduğu kabul edilen Preet Bharara da var. Bharara'nın görevden alınmasının sürpriz olduğu belirtiliyor çünkü Bharara, geçtiğimiz kasım ayında, daha sonra resmen ABD Başkanı olan Donald Trump ile buluşmuştu ve Trump'ın kendisinden 'görevde kalmasını' istediğini açıklamıştı.
Bharara Türk kamuoyunda 'Sarraf davası' nedeniyle yakından tanınıyor. Rıza Sarraf, "kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı ve ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delme" suçlamaları ile New York'ta tutuklu olarak yargılanıyor.
DHA