İngiltere Dışişleri Bakanlığından, Bangladeş'in idam cezasını uygulamaya devam etmesinden endişe duyulduğu bildirildi.
"Bangladeş'in savaş suçlarından hüküm giyenler de dahil, kişileri ölüm cezasına çarptırmaya devam etmesinden dolayı endişeliyiz. Birleşik Krallık prensip olarak idam cezasına tüm koşullarda en kuvvetli şekilde karşıdır. İdam cezasının insanlık onurunu zedelediğine ve bu uygulamanın caydırıcı olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle idam cezasının küresel olarak kaldırılması için çağrıda bulunuyoruz."
Bangladeş hükümeti tarafından, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için ülkede 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2013 yılı mayıs ayında Kamaruzzaman'ı, hakkındaki yedi suçlamadan beşinden suçlu bulmuş ve idama mahkum etmişti. Kamaruzzaman, kararı temyize götürmüştü.
Bangladeş'teki Yüksek Mahkeme, Kamaruzzaman'ın Kasım 2014'te idam cezasını onamıştı. Bangladeş'te 2013 yılından bu yana verilenidam cezaları, ülkede hükümet karşıtı gösterilerin düzenlenmesinde önemli rol oynadı. Kamaruzzaman önceki gün idam edilmişti.
AA