"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

10 maddelik Kahire Bildirisi’ni yayımladı

24 Ocak 2015, Cumartesi 17:57
Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Suriye muhalefeti, Cenevre Bildirisi ve BM kararları doğrultusunda siyasi çözümün önemini teyit eden 10 maddelik Kahire Bildirisi’ni yayımladı.

Mısır Dış İlişkiler Konseyi'nin daveti üzerine (sivil toplum kuruluşu) Kahire'de bir araya gelen Suriyeli muhalifler, 2 gün süren görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Suriyeli muhalif sanatçı Cemal Süleyman, Kahire'de 2 gün süren istişare toplantılarında muhaliflerin üzerinde anlaştığı 10 maddeden oluşan Kahire Bildirisi’ni yayımladıklarını belirtti.

Ulusal Koordinasyon Kurulu Genel Koordinatör Yardımcısı Heysem Menna ise "Diğer bütün çözümlerden önce siyasi çözümün olması için çalışıyoruz" dedi.

"Moskova'nın başarıya ulaşma şansı yok"

Katılımcılar, Moskova'da 26-29 Ocak tarihlerinde, muhalefet ve Beşşar Esed yönetiminin bir araya getirilmesi planlanan görüşmelere değinilmediğini vurgularken, Menna, "Moskova’ya gitmek isteyen gidebilir. Birçok sebepten ötürü bu diyalogun başarıya ulaşma şansı yok. Bu sebeplerin en önemlisi rejim adına müzakerelere katılacak kişilerin hiçbir yetkiye sahip olmaması" diye konuştu.

Diyalog görüşmelerinden önce güven inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Menna, Moskova görüşmeleri öncesinde ise varil bombası kullanarak, ölüm ve yıkımın artışa geçtiğini söyledi.

Diğer muhalifler gibi Mısır yönetimine teşekkür eden Menna, Mısır olmadan başarıya ulaşamayacaklarını söyleyerek, "Kahire'nin desteğinin, muhaliflerin ülkeye girişini kolaylaştırmayla sınırlı kaldığını ifade etmek isterim. Muhalifler yol ve oturum masraflarını kendileri karşıladı" bilgisini paylaştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Fayiz Sara, Kahire Bildirisi’nde Beşşar Esed'in geleceğine değinilmemesine ilişkin bir soruya, "Kahire Bildirisi, Esed'in kaderinin ne olacağının belirlendiği Cenevre Bildirisi doğrultusunda, siyasi çözümü teyit ediyor" cevabını verdi.

Sara, "Cenevre Bildirisi, geçiş sürecinin yönetimini,  geçiş yönetimi konseyi tarafından yapılmasını öngörüyor. Bu da Beşşar olmadan ülke yönetiminin konseye geçmesi anlamına geliyor" dedi.

Kahire'deki toplantıya yönelik eleştiriler

Suriye muhalefeti, muhalefetteki çeşitliliğin yansımaması, katılımcıların objektif olarak seçilmemesi, kişilerin temsil ettikleri yapılardan bağımsız olarak davet edilmesi nedeniyle Kahire'deki toplantıyı eleştirdi.

Kahire Bildirisi

Suriye muhalefetinin Kahire'deki toplantısının ardından yayınlanan Kahire Bildirisi’nde, Cenevre Bildirisi ve BM kararları doğrultusunda siyasi çözümün önemi teyit edildi.

Bildiride, siyasi çözümün, demokratik rejime ve sivil devlete geçilmesini hedeflediği kaydedildi. Siyasi çözümün, uluslararası ve bölgesel garantiye, halkın sahiplenmesine, mahkumların serbest bırakılmasına, tarafların ülkede Suriyeli olmayan askeri varlıkların sonlandırılması konusunda anlaşmasına ihtiyacı olduğu ifade edildi.

Kahire'de ilkbaharda düzenlenmesi planlanan Suriye ulusal konferansına katılım çağrısı yapılan Bildiri’de, konferans hazırlığı için muhalif gruplarla iletişimi sağlayacak bir komisyon kurulması istendi.

2012'deki Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayınlanan Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım sokulmasını, tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyor.

Cenevre-2 Konferansı'nın ilk turu 22 Ocak 2014'te başlamıştı. Görüşmelerde her iki taraf da masadan kalkan taraf olmak istemezken, muhalifler "geçiş yönetimi", rejim ise "terörle mücadele" konularında ısrarcı olmuştu. İç savaşa siyasi çözüm bulmayı amaçlayan Suriye barış görüşmelerinin ilk turunda, insani konularda hiçbir ilerleme sağlanamamıştı. Cenevre-2 Konferansı'nın ikinci tur görüşmeleri 10 Şubat’ta İsviçre'nin Cenevre kentinde başlamış, 15 Şubat’ta sonuç alınamadan sona ermişti.

Mısır siyasi çözüm konusunda kararlı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Suriye'nin içinde bulunduğu çıkmazdan siyasi çözümle kurtulması konusunda ülkesinin kararlı olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr Abdulati tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Şükri, Mısır Dış İlişkiler Konseyi'nin davetiyle Kahire'de bir araya gelen Suriyeli muhalif liderlerle görüştü. 

Şükri, toplantıda yaptığı konuşmada, "Suriye'nin içinde bulunduğu krizden siyasi çözümle çıkması" gerektiğini belirterek, "ülkesinin, Suriyeli muhalif grupları ülkede akan kanın durması, halkın demokratik taleplerinin yerine getirilmesi, Suriye'nin bütünlüğünün korunması ve bölgesel güvenliğin sağlanması konularını kapsayacak şekilde bir noktada buluşturmada kararlı olduğunu" ifade etti.

Açıklamaya göre, Suriyeli muhalif liderler de "Suriye krizine siyasi çözüm bulunması konusunda Mısır'ın oynayacağı rolün önemini" vurguladı.

Suriyeli muhalifler, iki gün süren görüşmelerin ardından Cenevre Bildirisi ve BM kararları doğrultusunda siyasi çözümün önemini teyit eden 10 maddelik Kahire Bildirisi yayımlamıştı.

AA

Okunma Sayısı: 1366
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı