Manisa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahmut Ay, siber suçlarla ilgili 2015 yılının ilk 8 ayında 1100 şikayet aldıklarını açıkladı.
Manisa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2012 yılında kurulan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü sanal ortama olan ilginin artmasından dolayı çok sayıda şikayet almaya başladı. Şube Müdürü Mahmut Ay, kötü niyetli kişilerin hızla gelişen teknolojiyi suç amaçlı kullandıklarını belirterek, vatandaşları sanal ortamdaki tehlikelere karşı uyardı. 2012 yılında 942 şikayet aldıklarını açıklayan Ay, 2013 yılında 2 bin 389, 2014 yılında 1896, 2015 yılının ilk 8 ayında ise 1100 şikayet aldıklarını söyledi. Ay, gelişen teknolojiye ve insanların sosyal paylaşım sitelerine olan ilgilerine paralel olarak yaşanan artışın normal olduğunu belirtti.
Vatandaşların en çok facebook adreslerinin ele geçirilmesi ve buradan yapılan dolandırıcılıklarla ilgili şikayetlerde bulunduğunu kaydeden Ay, bunun çok yaygın olmasına rağmen insanların hala kandığını söyledi. Sosyal paylaşım sitelerinde yayınladıkları fotoğrafların da çalınıp sahte hesaplar açıldığını kaydeden Ay, mağdur olan birçok kişinin kendilerine başvurduğunu dile getirdi.
Faturalı hat kullanan kişilerin telefonunu mobil ödemelere kapatmasını öneren Ay, internet üzerinden yapılan alışverişlerde ve fatura ödemelerinde kötü niyetli kişilerin kurdukları sahte fatura ödeme sitesi ile birçok kişinin dolandırılabileceğini ifade etti. Kredi kartı kopyalama yönteminin de birçok kişiyi mağdur ettiğini açıklayan Ay, Manisa'da özel bir banka şubesinin ATM'sine takılan cihazla birçok kart bilgisinin kopyalandığını, ancak dolandırıcıların yakalandığını açıkladı. Sanal ortamda denetimin zorlaştığına dikkat çeken Ay, son zamanlarda artan terör olaylarıyla ilişkili olarak vatandaşların şikayetlerinin artığını ifade etti.
SANAL DEVRİYE EKİBİ
Şube Müdürü Ay, vatandaşların şikayetlerinin yanı sıra kurdukları sanal devriye ekibi ile sanal alemde oluşabilecek suçları kontrol altında tuttuklarını söyleyerek, "Aşırı uçların yayın yaptıkları yerleri takip ediyoruz. Orada yapılan yorumlar da teker teker inceleniyor. Sanal devriye ekibimiz her şeyi kontrol altında tutamıyor. Bunun için vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye'de Facebook, Gmail, Youtube, Twitter gibi sitelerin temsilciliklerinin olmaması nedeniyle sorun yaşadıklarını açıklayan Ay, şikayetlere rağmen yabancı ülkelerin bilgi vermemesinin insanları mağdur ettiğini, suçlulara ulaşmakta sıkıntı yaşanabildiğine dikkat çekti.
DHA