Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'ta atmosferin Kainat'ın yaratılış evrelerinde milyarlarca yıl önce güçlü Güneş rüzgarları yönlendirilerek yok olduğunu duyurdu.
NASA'nın Mars Atmosferi ile ilgili uzay aracının elde ettiği veriler ışığında beklenen açıklama yapıldı.
Bilim dergileri Science ve Geophysical Research Letters'ta da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kızıl gezegenin atmosferini inceleyen MAVEN, Kainat'ın yaratılış evrelerinde oluşturulan sıcak ve yağışlı çevre koşullarıyla bilinen yaşama temel olacak şekilde ve nitelikte yaratılan karbondioksit ağırlıklı atmosferin, milyarlarca yıl önceki Güneş fırtınalarıyla araştırmaya devam eden hikmet ve amaçlar doğrultusunda uzaya doğru dağıtıldığnı belirledi.
HER SANİYE 100 GRAM GAZ YOK OLUYOR, GÜNEŞ RÜZGARLARININ SAATTEKİ HIZI 1,6 MİLYON KİLOMETRE
MAVEN'ın verilerine göre, güçlü güneş fırtınaları ve atmosfer kaybı, Mars'ın iklimini tamamen değiştiren sürecin önemli faktörleriydi. Proton ve elektron yüklü Güneş rüzgarı, yıldızın atmosferinden saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla uzaya yayılıyor.
Keşif, bir zamanlar Dünya benzeri sıcak bir küre olduğu düşünülen Mars'ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor. NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. araç olan 671 milyon dolar değerindeki MAVEN, 2013'te uzaya fırlatılmıştı.
OKUMAK OKUMAK OKUMAK YİNE OKUMAK...
Bediüzzaman Said Nursi'nin 'Kainata değişmem dediği' değerli talebeleri, merhum Zübeyir Gündüzalp'in ''Okumak okumak yine okumak. Okumaktan yorulunca ne okuduğunu okumak veya kitab-ı kebir-i kainat(büyük kainat kitabını) okumak.'' şeklindeki veciz ifadeleri, hakikate ulaştıracak okumaların, tefekkürlerin önem derecesine vurgu yapmaktadır.
Bu doğrultuda Kur'an-ı Hakim'in hakikatli bir tefsiri olan Risale-i Nur penceresiyle Kainat Kitabı'nın okumaya devam ediyoruz.
Ve Cenab-ı Hakk'ın Kur'an-ı Mu'ciz-ül Beyan'ında da vurguladığı ''De ki: “Yeryüzünde dolaşın da Allah’ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığına bakın. Sonra Allah (aynı şekilde) sonraki yaratmayı da yapacaktır. (Kıyametten sonra her şeyi tekrar yaratacaktır) Şüphesiz Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter.” (Ankebut Suresi,20) fermanı ve Peygamber Efendimizin -Aleyhissalatu Vesselam- “Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır” hadis-i şerifleri doğrultusunda Cenab-ı Hakkın kainattaki zerrlerden yıldızlara kadar olan azim tasarrufatını tefekkür ediyoruz.
“Her kim olursan ol; bak, gör. Yalnız gözünü aç, hakikati müşahede et, saadet-i ebediyenin anahtarı olan imanını kurtar”.
Konuyla ilgili makaleleri, araştırma yazılarını ve bilimsel haberleri okumak için tıklayınız;
NASA'yı değil, anlattıklarını dinleyiniz!
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/nasa-yi-degil-anlattiklarini-dinleyiniz_366749
Yaratılış kavramı nasıl anlaşılmalıdır? İki yaratılış kavramı: İbda ve inşâ
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/iki-yaratilis-kavrami-ibda-ve-insa_336748
Şimdiye kadarki çekilen en büyük astronomik fotoğraf, tefekküre medar oldu
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/simdiye-kadarki-cekilen-en-buyuk-astronomik-fotograf-tefekkure-medar-oldu_364959
Risale-i Nur penceresiyle bir tefekkür yolculuğu: 'Big Bang Teorisi' ve 'Yaratılış'
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/risale-i-nur-penceresiyle-bir-tefekkur-yolculugu-big-bang-teorisi-ve-yaratilis_364403
Kainat 'biz biriz ve bir elden çıkmışız' diyor: Levh-i Mahfuz ve İnsan Hafızası
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/kainat-biz-biriz-ve-bir-elden-cikmisiz-diyor-levh-i-mahfuz-ve-insan-hafizasi_364034
Kur’ân-ı Azîmüşşân'ın ders verdiği tarzda doğru 'Allah' inancı nasıldır?
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/kur-an-i-azimussan-in-ders-verdigi-tarzda-dogru-allah-inanci-nasildir_355363
Komşu gezegen Mars’taki önemli gelişmeleri nasıl tefekkür etmeliyiz?
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/komsu-gezegen-mars-taki-onemli-gelismeleri-nasil-tefekkur-etmeliyiz_360046
Güneş'ten Plüton'dan Allah'a ulaştıran bir tefekkür yolculuğuna davetlisiniz
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/gunes-ten-pluton-dan-allah-a-ulastiran-bir-tefekkur-yolculuguna-davetlisiniz_347293
Kainat Kitabı'nda tefekkür saati: 35 km/sn hızla evimizin çok yakınından geçecek
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/kainat-kitabi-nda-tefekkur-saati-35-km-sn-hizla-evimizin-cok-yakinindan-gececek_366058
Haber Merkezi