Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi ile karar verilen 4,5 G’ye nisan ayının ilk günü geçilecek.
Shifdelete’de yer alan habere göre, uzun zamandır beklenen 4,5 G’nin avantaj ve dezavantajlarını derledik.
OLUMLU YÖNLERİ
Daha hızlı olacak: Ülkemizde şu an kullanılan internet 100 Mbps’ye kadar hız sunabiliyor. LTE Advanced ya da 4,5 G olarak adlandırılan teknolojide internet hızı 400 Mbps’ye kadar çıkabilecek.
Uygulamalar daha etkin bir şekilde kullanılabilecek; Bu teknoloji ile birlikte verimli ve kaliteli aktarımla video, film vb. görsel işlem hızına ihtiyaç duyulan çözümler daha verimli bir şekilde kullanılacak
Sisteme geçişiniz zor olamayacak: 4,5 teknolojisini kullanıcıların şu anki cihazlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan GSM operatörleri, bu işlemi kolaylıkla sunacaklar.
OLUMSUZ YÖNLERİ
Maddi yönü 4,5 G teknolojinin gelmesiyle hızlı internetin sağlanması, cihazların internet kotalarının daha kısa sürede dolmasına neden olacak. Kullanıcının biten paketten sonra ek bir paket almak zorunda kalabilir.
Bir 5 G olmayabilir: 2020 yılından itibaren Avrupa kullanıcılarına 5 G altyapısını yaparak 7,5 Gigabitlik bir hız sunması bekleniyor. Ülkemizde ise 4,5 G teknolojisi 5 G’nin uzağında lakin ilerde bu teknoloji için ilerde bir çözüm olunur mu bilinmiyor.