"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En gözde siber saldırı hedefi: Akıllı telefon...

23 Mayıs 2017, Salı
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in erken uyarı ve zararlı yazılım tespit sistemi ESET LiveGrid® verilerine göre, akıllı telefonlar siber suçluların en gözde saldırı hedefi haline gelmeye başladı.

Android işletim sistemine yönelik tüm zararlı yazılımların tespitinde yüzde 50 artış söz konusu.

PC’lerden mobil cihazlara geçiş yapan tüketiciler ve bu cihazlarda depolanan değerli veriler arttıkça, tabletler ve özellikle de akıllı telefonlar, siber saldırganlar için daha cazip hale geliyor. Global antivirüs yazılım kuruluşu şirketin Teknoloji Müdürü (CTO) Juraj Malcho; “Android platformunu etkileyen tüm zararlı yazılımların tespitinde % 50 civarında artış olduğunu gördük. En fazla yoğunlaşmayı da 2016 yılının ilk yarısında tespit ettik“ açıklamasını yaptı.

Şifre yazılımları telefonlara uyarlandı

Dosyaları şifreleyerek önce kullanılamaz hale getiren sonra fidye talep eden “CryptoLocker“ yazarları da son bir yılda boş durmadı ve masaüstü zararlı yazılımlarda kullanılan pek çok tekniği Android platformuna uyarladı. Siber suçlular bu platforma yönelik karmaşık ve özgün teknikler geliştirirken, kodlarını da uygulamaların derinlerine gömerek dikkat çekmemeye odaklandılar.

Küresel tehdite dönüştü

Şirket, Android sistemleri hedefleyen zararlı yazılımların 2015 yılında Doğu Avrupa’dan Amerika’lı kullanıcılara doğru kaydığını tespit etmişti. Fakat 2016’da pek çok saldırı dalgasının Asya ülkelerine yöneldiğini gördüklerini aktaran Juraj Malcho’ya “Android’e yönelik tehditlerin küresel bir tehdit haline geldiğini söylemek haksızlık olmaz” diye konuştu

***

Siber saldırılara karşı hazır mıyız?

Siber güvenlik konusunda yerel ve küresel sorunlara odaklanan Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası siber güvenlik etkinliği LOCARD Global Cyber Security Summit, 11 Mayıs 2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) merkez binasında düzenlendi.

“Gölgelerin dünyası: Siber alem”

Siber saldırılara karşı hazırlık seviyesinin artırılması ve güvenlik seviyesinin yükseltilmesi için daima teyakkuzda olunması ve önleyici tedbirlerin sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğini belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bütün bunlar bize, saldırganlar için zor bir hedef olma misyonunu yüklemektedir. Aslında bu sadece siber alem için değil, içinde yaşanan ve yaşanılan bütün sistemler için geçerli bir nokta. Siber alemde izi, eli, işi olan ne varsa, fizik alemdeki bir varlığın adeta gölgesinden ibaret.

Siber alemin kendisi de başlı başına bir gölgeler dünyası; Bu alem gibi zafiyetleri ve kuvvetleri var; imkanları ve imkânsızlıkları var. Fırsatları ve girdapları var; eskimesi ve yenilenmesi var; aynı zamanda korunması ve kaçınılması gerekenler var. Bize düşen, süreç içerisinde teknolojik imkân ve kabiliyetleri artırarak, siber olayları gerçekleşmeden önce tespit etmek. Hızlı müdahale ve koordinasyon ile ortaya çıkabilecek zararları en aza indirme gayreti içindeyiz. Siber güvenlik seviyemizi artırmak için; teknoloji, insan kaynağı ve doğru şekilde tanımlanmış, geliştirmeye açık “Süreçler” şeklinde üç temel bileşenin olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’den ve yurt dışından uzman isimlerle görüş alışverişi yapabileceğimiz bir platform olan LOCARD Global Cyber Security Summit etkinliğine ev sahipliği yapacak olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”, dedi.

Siber saldırılara yönelik farkındalığın artması gerekiyor

Şirketin Kurucu Ortağı Musa Savaş, “Bugün tüm dünyada yaşanan en büyük tehditlerden biri siber saldırı olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda, ülkemize yapılan siber saldırılar neticesinde, birçok banka ve kurumun hizmet verememesi neticesinde, konuya olan farkındalığın arttığını söyleyebiliriz. Türkiye’de özelikle hükümetimizin bu konudaki yaklaşımları ve bunun neticesinde BTK Başkanı Sayın Ömer Fatih Sayan’ın konuyu bütünsel boyutta sahiplenmesiyle önemli gelişmelere imza atılıyor. Bizler de LOCARD Global Cyber Security Summit etkinliği ile ülkemizdeki tüm vatandaşların yaygın kullanılan teknolojiler konusunda bilincinin arttırılmasını hedefliyor, bu alanda yapılması gereken çalışmaları bütünsel bir yaklaşımla gündeme taşıyoruz.”, diye konuştu.

***

Dijital sahnede neler oluyor?

Asseco SEE tarafından düzenlenen Türkiye, finans liderleri ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri uzmanlarını bir araya getirecek ‘Dijital Sahnede Neler Oluyor’ konferansı yarın İstanbul’da düzenlenecek. 

Asseco SEE tarafından düzenlenen ‘Dijital Sahnede Neler Oluyor’ konferansı 24 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul’da Point Hotel Barbaros’ta gerçekleşecek. Asseco SEE (Asseco Güneydoğu Avrupa) Türkiye, finans liderleri ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri uzmanlarını bir araya getirerek güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler (swot) analizi beraberinde olmak üzere dijitalleşme kavramı çerçevesinde piyasa trendlerini, zorlukları ve yenilikçi çözümleri ele alacak. İnternet üzerinde dijital kişi ve işlemlerin doğrulanmasına yönelik piyasanın önemli bulut çözüm şirketi ThreatMetrix, the Digital Identity Company, etkinliğe platin sponsor olarak katkıda bulunuyor. 

Yapılan açıklamada, Avrupa’nın altıncı en büyük BT şirketi olan Asseco SEE, dijitalleşme kavramı çerçevesinde teknik uzmanlığını paylaşıp müşteri vaka inceleme değerlendirmelerinde bulunacak. Sektörün önde gelen profesyonelleri, teknik bilgilerini, deneyimlerini ve görüşlerini ana ve paralel oturumlarda katılımcılar ile paylaşacaklar.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan ThreatMetrix Saha Operasyonları Kıdemli Başkan Yardımcısı Pascal Podvin, “Dünya genelindeki işletmeler, dijital dönüşümün ortasında yer alıyor ve bu da yeni kazançlar ve uzun vadeli tüketici sadakati anlamında muazzam fırsatları beraberinde getiriyor. Türkiye’deki kilit nitelikteki ortağımız Asseco SEE’nin etkinliğini destekleyecek olmaktan memnuniyet duyuyoruz ve ThreatMetrix’in en yeni teknolojik inovasyonlarını sunmayı da sabırsızlıkla bekliyorum. Dijital Kimlik Ağımız kanalıyla dünya çapındaki işletmelerle çalışarak dijital tüketiciye güven sağlıyor, dijital dönüşüme olanak tanıyor, müşteri deneyimini geliştiriyor ve siber suçların önüne geçiyoruz” dedi. 

“Önde gelen çözümleriyle Türkiye’de bir fikir lideri”

Asseco SEE Ülke Müdürü Hatice Ayas, “Türkiye, bankacılık ve e-ticaret teknolojileri alanında oldukça gelişmiş bir ülkedir. Asseco SEE olarak  ürettiğimiz çözümler ve birlikte çalıştığımız iş ortakları sayesinde Türkiye’nin bu pozisiyonuna katkıda bulunuyor olmaktan gurur duyuyoruz. Güvenliğin çok kritik bir öneme sahip olduğu dijital dünyada, dijital kimlik ve güvenlik alanlarında lider bir konuma sahip olan ThreatMetrix ile yaptığımız iş ortaklığı bizi rakiplerimizden ayırıyor ve pozisyonumuzu güçlendiriyor “ şeklinde konuştu.

***

DÜNYA SİBER SALDIRI TEHDİDİ ALTINDA

On bini aşkın kuruluş ve yaklaşık 100 ülke, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen siber saldırıların hedefi oldu. Birçok ünlü firma güvenlik gerekçesiyle üretimlerini durdurma noktasına kadar gitti. WannaCry olarak bilinen zararlı yazılım, bilgisayar içindeki verileri kilitlerken belgelerin yeniden kullanımı için kullanıcılardan her defasında 300 dolar ödeme talep ediyor.

İNTERNETTEN GELEN ÖLÜMCÜL TEHDİT

Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press, tüm dünyayı etkileyen fidye yazılımı WannaCry’ın medya yansımalarını inceledi. Ajans Press’in yaptığı incelemeye göre son dört günde 53 yazılı basın haberine konu olan fidyeci yazılım tüm dünyayı kasıp kavurdu. Medya incelemesinde dikkat çekici ayrıntılar yer alırken durumun oldukça ciddi olduğu belirtildi. 3 günde 100 ülkedeki 75 bin bilgisayarı etkilediği belirtilen virüs Almanya’daki tren seferlerinden Amerika’daki kargo dağıtımlarına kadar çoğu sistemi aksattı. Türkiye’yi de dolaylı yollardan etkileyen WannaCry için Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) önlemler alındığını belirtirken internet kullanıcılarının işletim sistemlerini güncellemelerini ve şüpheli olarak gördüğü e-postaları açmamalarını belirtti. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde ise siber saldırılarla ilgili medyaya 909 haber yansıması oldu.

 

Etiketler: siber saldırı
Okunma Sayısı: 3484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı