"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."
21 : 41
12°
16°/8°

Piyasalar

9890,76 3026,0
35,338 36,488
9890,76 3026,0
35,338 36,488

Bilim dünyasında yankı uyandıran keşif: Kağıt kadar hafif, düşük maliyetli!

21 Kasım 2015, Cumartesi 14:58
Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ve araştırma ekibi, TÜBİTAK desteğiyle bir ilke imza attı.

Ses dalgaları kullanılarak, nanoteknoloji yöntemiyle esnek güneş panelleri ürettiler. Kağıt kadar hafif, uzun ömürlü ve düşük maliyetli yarı şeffaf paneller, temel enerji kaynağı olarak yaratılan ve tasarlanan Güneş'ten elektrik üretimini arttıracak. Bilim dünyasında yankı uyandıran bu keşif için yurtdışından işbirliği teklifi geldi.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yerli teknoloji üzerine çalışan araştırmacılar, önemli bir başarıya daha imza attı.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayam ile beş kişilik araştırma ekibi, esneyip bükülebilen güneş panelleri yaptı. Ses dalgaları kullanılarak, nanoteknoloji yöntemiyle plastikten elde edilen paneller, güneşten elektrik üretiminde yeni bir sayfa açacak.

Bayam, yaptığı açıklamada yeni panelin, mevcutlara göre birçok üstün özelliği bulunduğunu ve üretim yöntemiyle dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Esneyip bükülebilmesi sayesinde her yere uygulanabileceğini, bina cephelerine kaplanarak evlerin elektrik üretmesini sağlayacağını dile getirdi.

Yavuz Bayam, şu bilgileri verdi:

“Şu an kullanılan silikon paneller, ağırlığı nedeniyle her yere uygulanamıyor. Bizim ürettiğimiz panellerse esnekliği ve kağıt kadar hafif ağırlığıyla bu soruna kalıcı çözüm getiriyor. İstenen her yüzeye kolayca monte edilebilecek. Aynı zamanda düşük maliyetli olacak. Taşıdığı bu avantajlarla güneşten daha çok elektrik üretilmesini ve yenilebilir enerji sektörüne ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz.”

'İSVİÇRE’DEN TEKLİF GELDİ'

Yrd. Doç. Dr. Bayam, Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’nda bir yılı aşkındır devam eden çalışmaların sonucu ortaya çıkarılan esnek güneş panelinin, bilim dünyasında yankı uyandırdığına dikkat çekti:

“Bu alanda dünya çapında bilimsel organizasyonlar düzenleyen Society of Photo-Optical Insrumentation Engineers (SPIE) tarafından ABD’ye davet edildik. Dünyanın dörtbir yanından gelen yaklaşık 5 bin araştırmacının katıldığı konferansta projemizi tanıtıp bilimsel sonuçlarını paylaştık, büyük ilgi uyandırdık. İsviçre’nin teknik üniversitelerinden EPFL de bu konferansın ardından işbirliği teklifinde bulundu. Patent başvurusu yaptığımız buluşumuzu, İsviçrelilerle birlikte daha da geliştirip kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyoruz.”

TEFEKKÜR PENCERESİ: GÜNEŞ, CENAB-I HAKKIN EMRİNE MUSAHHAR YARATILMIŞ BİR LAMBADIR

Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur'da hikmetle yaratılan Kainat Kitabını, Kur'an-ı Hakim'in dersiyle okurken ve okuturken Güneş'i, Cenab-ı Hakk'ın Esmaü'l-Hüsnasından Nur ismine kesif bir ayine ve Dünya sarayının kubbesinde büyük bir elektrik lambası gibi tabirlerle tarif etmektedir ve nazarları, eserden sanatkara yönelmek prensibiyle Kadir Hayy ve Kayyum olan Rabbimize çevirmektedir.

Bediüzzaman'ın veciz ifadelerinde dikkat çektiği ''Evet, Kur'ân güneşten güneş için bahsetmiyor. Belki, onu ışıklandıran Zât için bahsediyor. Hem güneşin insana lüzumsuz olan mahiyetinden bahsetmiyor. Belki güneşin vazifesinden bahsediyor ki, san'at-ı Rabbâniyenin intizamına bir zemberek ve hilkat-i Rabbâniyenin nizamına bir merkez, hem Nakkâş-ı Ezelînin gece-gündüz ipleriyle dokuduğu eşyadaki san'at-ı Rabbâniyenin insicamına bir mekik vazifesini yapıyor.'' (25. Söz)'' hakikatlere yoğunlaşarak 'Dünya sarayının kubbesinde büyük bir elektrik lambası' şeklinde yaratılan Güneş'in Sahibi'ne nazarlarımızı çeviriyoruz.

Güneş, Cenab-ı Hakk'ın Esmaü'l-Hüsnasından Nur ismine kesif bir ayine,

-Sema denizinin yüzünde ziyadar bir kabarcık, 

-Dünya sarayının kubbesinde büyük bir elektrik lambası,

-Bahar ve yaz tezgâhında dokunan Rabbanî mensucat için bir mekik, gece-gündüz sahifelerinde yazılan Samedanî mektuplar için bir nur hokkası, 

-Nuranî bir ağaç. Gezegenler onun hareketli meyveleri. Ağaçlara muhalif olarak güneş silkinir, ta o meyveler düşmesin. Eğer silkinmezse düşüp dağılacaklar, 

-Meczub bir serzakir. Zikir halkasının merkezinde cezbeli bir zikir eder ve ettirir,

-Sema yüzünün gözü,

-Allah'ın emrine temessül eden ve herbir hareketini O'nun meşietine tatbik eden bir çöl paşasıdır.

Bilimsel gelişmelerle ilgili haberleri, makaleleri, araştırma yazılarını okumak için tıklayınız;

Kainat Kitabı'nda Tefekkür Saati: Beynin yaratılışı ile ilgili önemli bilgiler elde edildi

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/kainat-kitabi-nda-tefekkur-saati-beynin-yaratilisi-ile-ilgili-onemli-bilgiler-elde-edildi_369026

Sanatla ve hikmetle yaratılan Kainat'ta yeni keşfimiz: ''Venüs'ün potansiyel ikizi''

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/sanatla-ve-hikmetle-yaratilan-kainat-ta-yeni-kesfimiz-venus-un-potansiyel-ikizi_368271

Tefekkür Saati: 600 milyon tane Güneş'in emildiği dev patlama böyle görüntülendi

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/tefekkur-saati-600-milyon-tane-gunes-in-emildigi-dev-patlama-boyle-goruntulendi_367614

NASA'yı değil, anlattıklarını dinleyiniz!

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/nasa-yi-degil-anlattiklarini-dinleyiniz_366749

Yaratılış kavramı nasıl anlaşılmalıdır? İki yaratılış kavramı: İbda ve inşâ

http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/iki-yaratilis-kavrami-ibda-ve-insa_336748

Şimdiye kadarki çekilen en büyük astronomik fotoğraf, tefekküre medar oldu

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/simdiye-kadarki-cekilen-en-buyuk-astronomik-fotograf-tefekkure-medar-oldu_364959

Risale-i Nur penceresiyle bir tefekkür yolculuğu: 'Big Bang Teorisi' ve 'Yaratılış'

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/risale-i-nur-penceresiyle-bir-tefekkur-yolculugu-big-bang-teorisi-ve-yaratilis_364403

Kainat 'biz biriz ve bir elden çıkmışız' diyor: Levh-i Mahfuz ve İnsan Hafızası

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/kainat-biz-biriz-ve-bir-elden-cikmisiz-diyor-levh-i-mahfuz-ve-insan-hafizasi_364034

Kur’ân-ı Azîmüşşân'ın ders verdiği tarzda doğru 'Allah' inancı nasıldır?

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/kur-an-i-azimussan-in-ders-verdigi-tarzda-dogru-allah-inanci-nasildir_355363

Komşu gezegen Mars’taki önemli gelişmeleri nasıl tefekkür etmeliyiz?

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/komsu-gezegen-mars-taki-onemli-gelismeleri-nasil-tefekkur-etmeliyiz_360046

Güneş'ten Plüton'dan Allah'a ulaştıran bir tefekkür yolculuğuna davetlisiniz

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/gunes-ten-pluton-dan-allah-a-ulastiran-bir-tefekkur-yolculuguna-davetlisiniz_347293

Kainat Kitabı'nda tefekkür saati: 35 km/sn hızla evimizin çok yakınından geçecek

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/kainat-kitabi-nda-tefekkur-saati-35-km-sn-hizla-evimizin-cok-yakinindan-gececek_366058

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 4273
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet nergiz

    21.11.2015 12:42:19

    Nevimle iftihar ediyorum ancak yeni asya nur cemaati gibi kutsi davanın mensupları haberde geçen yarattı cümlesini kullanmasa ve dikkat etse iyi olur kanaatindeyim sanırım gözden kaçtı. Editörün Notu: "(..) temel enerji kaynağı olarak yaratılan ve tasarlanan Güneş (..)" ifadesinde bir hata yoktur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

    06:51
  • Güneş

    08:22
  • Öğle

    13:14
  • İkindi

    15:36
  • Akşam

    17:57
  • Yatsı

    19:23