Mobil internet konusunda Türkiye'yi bir adım daha öne taşıyacak olan 4,5G ihalesinin 2015 yılı içinde yapılması, sürecin ve etkilerinin yılın en çok konuşulan konularından biri olmasını sağladı.
Sektörün önde gelen şirketlerinin verdiği bilgiye göre, 1 Nisan 2016 itibarıyla Türkiye'de devreye girmesi planlanan 4,5G, önümüzdeki yılın da en çok tartışılan ve üzerinde konuşulan konuları arasında yer alacak.
2015 yılında teknoloji dünyasında en çok konuşulan konulardan biri 4,5G ihale süreci ve sonuçları oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi'nde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro teklif verildi. İhalede Turkcell'in tekliflerinin toplamı 1 milyar 623 milyon 460 bin 82 avro, Avea'nın 954 milyon 678 bin 101 avro ve Vodafone'un 777 milyon 974 bin 460 avro oldu.
Sektör profesyonelleri tarafından, Türkiye'nin nisan ayında 4,5G'ye geçmesi ile Türkiye'deki cep telefonu satışlarının artması, kullanılan mobil verinin üst seviyelere çıkması, kullanıcıların mobil dünyanın getirdiği avantajlardan maksimum seviyede yararlanması bekleniyor. 2015 yılının en çok konuşulan konularından olan 4,5G Türkiye'de 1 Nisan 2016 itibarıyla kullanılmaya başlanacak.
Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'dan alınan bilgiye göre, 2015 yılı operatörler için de oldukça verimli geçti.
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2015 yılında 4,5G ihalesi ile telekomünikasyon sektöründe yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, "4,5G ihalesi kapsamında tahsis edilen yeni frekanslar, yeni yatırımların önünü açarak ekonomimizde sıçrama sağlayacak bir etki oluşturacak, ek istihdam sunacak ve en önemlisi ülkemizin dijital dönüşüm sürecini hızlandırarak dijitalleşmede öncü ülkeler arasında yer almamızda etkili olacak" dedi.
4,5G teknolojisini Türkiye'nin dijital tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelendiren Öğüt, "Hem sektörümüz hem de ülkemiz, 4,5G ile mobil iletişimde çağ atlayacak" dedi.
"4,5G'nin hizmete girmesiyle mobil trafikte üç yıl içinde 6 kat büyüme bekliyoruz"
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da, 2015 yılında Turkcell olarak bir çok önemli yatırım ve iş birliğini hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, "Hem bizim hem de sektörümüz için 2016 yılının en önemli kilometre taşı 4,5G teknolojisini hayata geçirmek olacak" dedi.
Turkcell'in 4,5G ihalesi kapsamında 172,4 MHz frekansın sahibi olduğunu anımsatan Terzioğlu, "Böylece Türkiye'de hizmetin kullanılmaya başlanacağı 1 Nisan 2016 itibarıyla taşıyıcı birleştirme teknolojisini kullanarak üç spektrumu birleştirip 375 Mbps hıza ulaşacağız. Uygun cihazların pazara çıkmasıyla da Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps'yi ilk kez Turkcell ile görecek" diye konuştu.
Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan ise yaptığı açıklamada, grup olarak finansal ve operasyonel alanda güçlü sonuçlar aldıkları bir yılı geride bıraktıklarını dile getirerek, "Mobil operasyonumuz, grubumuz için stratejik ve vazgeçilmez bir alan. Mobil operasyonumuzun başarısı için kararlı adımlarla ilerliyoruz. Mobil alanda elde ettiğimiz başarılı sonuçlar attığımız adımların doğruluğunun birer göstergesi" dedi.
AA