"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Verem, tedavisi olmasına rağmen hala en çok ölüme yol açan hastalıklardan

08 Ocak 2015, Perşembe 20:39
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, uzun süreli öksürük, nefes darlığı ve halsizlikle kendini gösteren tüberküloz hastalığının dünyada hala etkiliğini koruduğunu bildirdi.

 

Tay, Türkiye’de 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı verem vaka sayısının 13 bin 409, Manisa'da ise 2014 yılı verilerine göre bu rakamın 242 olduğunu belirtti. Tay, Türkiye ve Manisa’da verem hasta sayısında her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalma kaydedilse de önemini koruduğuna kaydetti.

Veremin, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu aktaran Tay, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz mikrobu ile enfekte olup, her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını söyledi. Ziya Tay, halk arasında ince hastalık olarak bilinen veremin, dünyada tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri olduğunu ifade etti. Türkiye'de 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam verem vaka sayısının 13 bin 409 olduğu bilgisini verdi. 

Manisa'da 2014 yılında 242 verem diğer bir değişle tüberküloz vaka kaydı olduğunu belirten Dr. Tay hastalığının belirtilerini öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama olduğunu söyledi. Veremin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna da işaret eden Tay,''Tedavisi 6-8 ay kadar sürmektedir. Tedaviye başlandıktan sonra 15-20 gün içinde hastada bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Fakat hasta 'iyi oldum' zannıyla tedavisini keser veya aksatırsa hastalık tekrar nüksetmekte ve ilaçlara karşı direnç geliştiği için tedavi iki yıla kadar uzayabilmektedir. Bu nedenle hastaların tedaviyi sonuna kadar uygulamaları çok önemlidir.” dedi. Dr. Tay, Türkiye’de verem hastalığının tanı ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığının altını çizerek, tüberküloz ilaçlarının verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz olarak verildiğini ifade etti.

Etiketler: doktor, tedavi, verem
Okunma Sayısı: 1043
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı