"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Verem hastalığı erken teşhis ile tedavi edilebiliyor

07 Ocak 2019, Pazartesi 13:19
Halk arasında verem olarak bilinen ve önlenebilir olmasına rağmen dünyada hala yaklaşık 10 milyon civarında yeni vakanın bildirildiği tüberküloz, erken teşhis ve tedaviyle kontrol altına alınabiliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Uluslararası Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halit Çınarka, tüberkülozun çoğunlukla hava yoluyla bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğunu, bununla ilgili farkındalık oluşturmak ve toplumu bilgilendirmek amacıyla 1947'den bu yana ocak ayının ilk haftasının "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" olarak çeşitli etkinliklerle değerlendirildiğini söyledi.

Hastalığın tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, bulaşıcı hastalık olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak etkisini hala devam ettirdiğini dile getiren Çınarka, "Dünyada hala yıllık 10 milyon civarında yeni tüberküloz hastası saptanmakta olup, bu hastaların 1,5 milyon kadarı hastalık nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde ise tüberkülozun bildirimi zorunlu olup, uygulanan başarılı takip-tedavi uygulamaları ile son yıllarda yıllık 20 bin civarı olan hasta sayısı, 12 binlere kadar düşmüştür." diye konuştu.

"Tüberkülin Cilt Testi yapılarak anlaşılmakta"

Tüberküloz hastalığında ise tüberküloz basilinin, organ ya da organlarda aktif bir şekilde yayılarak hastalığa ait belirti ve bulguların ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade eden Çınarka, şu bilgileri verdi:

"Tüberküloz en çok akciğerleri tutmakta olup, lenf bezleri, böbrek, mide, bağırsak, beyin, omurga gibi pek çok doku ve organı tutup hastalık yapabilir. Öksürük, ateş, balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtileri olan kişilerde hastalıktan şüphelenilir. Çekilen akciğer grafisi lezyonları göstermede yardımcıdır, ancak kesin teşhis laboratuvar ortamında basilin gösterilmesiyle konur. İki haftayı geçen tüm öksürüklerde bir sağlık merkezine başvurulması önem arz eder. Diyabet, kronik böbrek yetmezliği, bağışıklığı baskılayan hastalık ve tedaviler, silikozis, mide-bağırsak ameliyatı geçirmek, beslenme bozuklukları ve HIV enfeksiyonu gibi durumlar enfekte bireylerde, hastalığın gelişimine yatkınlık sağlar."

"Yayılmada en önemli faktör tedavisiz kalmış kişiler"

Hastalığın yayılmasında en önemli faktörün tedavisiz kalmış bireyler olduğunu vurgulayan Çınarka, "Tedavi edilmediği takdirde bir hasta yılda 20 kadar bireyi hasta edebilir. Bu nedenle tüberkülozu kontrol altına alabilmenin en iyi yolu, hasta bireylerin hızlı teşhisi ve tedavi edilmesidir." dedi.

 

 

AA

Okunma Sayısı: 2893
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı