"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye'de 3.5 milyon Hepatit B taşıyıcısı var

21 Eylül 2015, Pazartesi 11:54
Türk Karaciğer Vakfı ve Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon hepatit B, 750 bin civarında da hepatit C taşıyıcısı olduğunu söyledi.

Türk Karaciğer Vakfı’nın ev sahipliğinde İstanbul Radisson Blue Otel’de gerçekleşen “1. Türkiye- Azerbaycan Hepatoloji Kongresi”nde konuşan Çakaloğlu, hepatit C tedavisi ile ilgili son 5 yılda önemli gelişmeler yaşandığını söyleyerek, “Günde 1-2 tablet ilaç alarak 3 ayda Hepatit C hastalığı iyileştirmek mümkün” dedi.

Türk Karaciğer Vakfı ve Şişli Memorial Hastanesi Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu ve Azerbaycan Tıp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Bayramov’ un öncülüğünde gerçekleşen kongreye Azerbaycan’dan 30, Türkiye'den ise 90 uzman katıldı. Kongrede, Başta Viral Hepatitler olmak üzere her iki ülkenin de önemli sağlık sorunları olan Karaciğer Hastalıkları konusunda en son bilgi ve gelişmeler konuşuldu. Özellikle hepatit C tedavisi ile ilgili son 5 yılda yaşanan olağanüstü, tıp tarihinde eşine az rastlanır nitelikteki gelişmeler bu toplantıdaki en önemli gündem maddesi olarak geniş şekilde ele alındı. Kongreye yeni nesil hepatit C ilacı damga vururken bu ilaçların Türkiye’ de Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınmadığı için hastaların yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekildi.

Hepatit C tedavisiz bir hastalık değil

Karaciğer hastalıklarını bir kurs şeklinde ele aldıklarını ifade eden Kongre Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu "Amacımız hem Türkiye’ deki hem de Azerbaycan’ da Pataloji konusu ile uğraşan meslektaşlarımızın bilgi düzeyini arttırmak, karşılıklı tecrübelerimizi paylaşarak yararlanmak ve bunu hastalarımızın hizmetine sunmaktır. Ana konularımızda başta viral hepatitler, hepatit C tedavisindeki büyük gelişmeler karaciğer kanseri gibi konuları ele alıyoruz. Özellikle Azerbaycan’da hepatit C, Türkiye’de ise hepatit B daha sık görülen tür, ama her iki ülkede de hepatit B ve C önemli bir sağlık problemi. Karaciğer sirozunun ve karaciğer kanserinin en sık sebepleri hepatit B ve hepatit C'dir. Bu nedenle bu hastalıkların erken teşhisi ve uygun zamanda doğru ilaçlarla tedavisi hem siroz gelişimini engeller hem de kanser oluşmasına engel olur. Türkiye’ de yaklaşık 3.5 milyon hepatit B, 750 bin civarında da hepatit C taşıyıcısı var. Rakamsal olarak hepatit B daha ön planda görünyor. Azerbaycan’ da hepatit C hastası sayısı ülkemizdekinden daha fazla. Hepatit C ile ilgili tedavi alanında son derece etkili ve kolay kullanılan çok önemli gelişmeler oldu. Örneğin günde 1 veya 2 tablet alarak 3 ayda hastalığı iyileştirmek mümkün olan tedavi seçenekleri var. Henüz Sosyal Güvenlik Kurumu bunları geri ödeme kapsamına almadı, o nedenle bu ilaca ihtiyacı olan hastalar biraz mağdur ve ümitle bekliyorlar. Bizimde Sosyal Güvenlik Kurumundan beklentimiz özellikle bu ilaca ihtiyacı olanlar için bir an önce karar alıp bu tedavilerin uygulanmasına imkan sağlamaları" diye konuştu.

Karaciğer yağlanmasına dikkat!

Kongre Başkanlık yapan Azerbaycan Tıp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Bayramov ise şunları söyledi; ‘’Son yıllarda karaciğer hastalıklarında bir artış izlenmektedir, daha önceleri viral hepatitler dediğimiz hepatit B ve hepatit C zemininde gelişen karaciğer hastalıklarına çok rastlanıyordu. Son yıllarda yağlı karaciğer dediğimiz bir olay dünya gündemindedir. Toplumda yüzde 20 oranında yağlı karaciğer saptanmaktadır, uzun süren bu hastalıklar sonuç olarak karaciğerin ağır hastalığı olan siroza dönüşmektedir’’

“Hepatit B ve Hepatit C’nin masum görülmemesi gerekiyor’’

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı, ‘’Hekimler arasında karaciğer hastalıkları, karaciğer hastalıklarında alınacak önlemler konusu tartışılıyor. Türkiye olarak hepatoloji ve karaciğer nakli konusunda canlıdan nakile artan vaka sayılarımız ve başarılarımız nedeniyle dünyada sayılı ülkeler arasına geldik. Şuan dünya 2.siyiz. Bu başarılarımızı Azerbaycanlı kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Hepatit B ve hepatit C’ nin masum görülmemesi gerekiyor, bunların ya kronik hastalıklar üzerinden ya da birden bire hiç hasta olmayan bir insanın bunlara bulaşmasıyla ilgili konuları bu kongrede konuştuk.’’ ifadelerini kullandı.

“Hepatitler tedavi edilmediği sürece siroz ve siroza bağlı birçok hastalığı tetikler’’

Türkiye- Azerbaycan Hepatoloji Kongresi’ nin karaciğer hastalıklarıyla ilgili önemli bir kongre olduğunu ifade eden Hacettepe Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Bayraktar, ‘’Maalesef Azerbaycan’ da ve Türkiye’ de hepatit B ve hepatit C sıklıkla görülmektedir, bu iki hastalığında kökü kazınabilir hastalıklardır. Ama tedavi edilmediği sürece siroz ve siroza bağlı birçok hastalıklar çıkmaktadır. Bu hastalıklar kişinin kendisine, ailesine ve topluma çok büyük zararlar vermektedir’’ diye konuştu.

Haber Merkezi

Etiketler: hepatit
Okunma Sayısı: 2155
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı