"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şaşılıkta erken teşhis konulmazsa tedavi güçleşiyor

23 Haziran 2015, Salı 12:23
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Örnek, şaşılıkta erken teşhis konulmazsa tedavinin güçleştiğini bildirdi.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Kemal Örnek, şaşılığın "gözün içe, dışa, aşağıya ya da yukarıya doğru anormal pozisyon alma durumu" olduğunu söyledi.

Şaşılığın genelde yenidoğan ve erken çocukluk döneminde ailelerin şüphesi üzerine teşhis edilebildiğini kaydeden Örnek, şu bilgileri aktardı:

"Şaşılığın anne karnında teşhisi maalesef mümkün değil. Çocukların anatomik olarak yüz şekilleri tam oturmadığı için aileler bir yanılgıyla da doktora başvurulabiliyor. En çok başvuru ailenin 'ben çocuğumda şaşılık olduğundan şüpheleniyorum, gözünde kayma var' şeklinde oluyor. Daha sonra muayenede bunun olup olmadığı, ne tür bir şaşılık olduğu tespit edilerek tedavi ve takibi başlamış oluyor. Görme bozukluğu veya hafif şaşılık oyun çağında veya bebeklik döneminde fark edilemiyorsa da çocuğun okula başladığı anda öğretmenin veya çocuğun kendisinin fark etmesiyle belirginleşiyor. Dolayısıyla şaşılık okul başarısını ve eğitim durumunu doğrudan etkileyebilen bir durum olarak ortaya çıkıyor."

Prof. Dr. Örnek, şaşılık tedavi edilmediğinde görme kaybı ve göz tembelliğine kadar gidebildiğini belirterek şu uyarılarda bulundu:

"Şaşılık doğuştan olabildiği gibi daha sonra 2-3 yaşlarında da ortaya çıkabiliyor. Bazen ikinci nedenler dediğimiz travmaya bağlı veya başka nörolojik hastalıklara bağlı şaşılıklar da olabiliyor. Erişkinlerde özellikle diyabete bağlı geçici sinir felçleri olabildiği için erişkin çağlarda da olabiliyor. Çocukların gözünde kayma, şaşılık şeklinde ya da etrafındaki oyuncaklarla cisimlerle çok ilgilenmeme, tanıdıklarını gördüğü zaman tepki göstermeme, tanıyamama şeklinde belirtiler verebiliyor."

Şaşılığın tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Örnek, "Şaşılıkta en önemli konu olabildiğince erken farkına varmaktır. Geç kalındığında tedavi güçleşiyor. Tedavi yöntemleri yaş gruplarına ve şaşılığın durumlarına değişebiliyor. Bazen gözlük tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda özellikle doğuştan ve içe olan şaşılıkta cerrahi tedavi uygulanıyor" diye konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1298
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı