"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sahur öğününe özen gösterilmeli

17 Haziran 2015, Çarşamba 11:25
Uzmanlar, Ramazan ayında doğru beslenmenin önemli olduğunu vurgulayarak, sadece iftarda değil sahurda da özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Central Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Deniz Şafak, Ramazan'da beslenme ile ilgili bilgiler verdi. Şafak, “Sahura kalkmadan oruç tutmak açlık süresini daha fazla uzatarak, vücudun enerji deposunu zamanından çok önce kaybetmesine sebep olur. Uzun süre aç kalınırsa vücut ilk önce karbonhidrat depolarını harcar ve bu şekilde enerji eksiğini tamamlamaya çalışır. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca sadece iftar öğününe değil sahur öğününe de özen gösterilmeli.” dedi. 

Deniz Şafak, ''Ramazan ayının en önemli öğünlerinden biri de sahurdur. Çünkü vücudun gün boyu ihtiyaç duyduğu tüm besinler bu öğünde alınır. Sahur yapılmadan oruç tutmak kişide halsizlik, yorgunluk ve bitkinliğe sebep olabilir. Bu sebeple kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Ayrıca sahurda tüketilen yiyeceklere de özen gösterilmelidir. Vücudu rahatsız edebilecek her türlü gıdadan uzak durulmalıdır. Özellikle mide rahatsızlıkları olan kişilerin çok dikkatli olmaları gerekir.'' şeklinde konuştu. 

SAHUR ÖĞÜNÜNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ 

Sahur öğününe özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Şafak, ''Toplumumuzda ne yazık ki birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabiliyor. Ancak sahura kalkmadan oruç tutmak açlık süresini daha fazla uzatarak, vücudun enerji deposunu zamanından çok önce kaybetmesine sebep olur. Uzun süre aç kalınırsa vücut ilk önce karbonhidrat depolarını harcar ve bu şekilde enerji eksiğini tamamlamaya çalışır. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca sadece iftar öğününe değil sahur öğününe de özen gösterilmelidir. Sahur sofralarının daha kuvvetli ve kişiyi tok tutacak yiyeceklerden hazırlanması gerekir.'' ifadelerini kullandı. 

SAHURDA MUTLAKA BOL SIVI ALINMALI 

Sahurda mutlaka bol sıvı alınmalı diyen Şafak, ''Tabi sıvı ihtiyacı mümkün olduğunca su içerek karşılanmalıdır. Çay, meşrubat ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Eğer çay içmek isteniyorsa da açık ve şekersiz olarak tüketilmelidir. Çayı fazla şekerli içmek gün içerisinde kan şekerinin aniden düşmesine sebep olabilir. Uzun saatli oruçlarda çok şekerli çay zorlayıcı bir faktör olabileceğinden tüketiminde çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca koyu ve fazla demli çaylar da uykuya geçişi zorlaştırabilir. Bu sebeple siyah çay yerine bitki çayları ya da soğuk meyve çayları içmek daha uygun olur. Soğuk içeceklere en iyi alternatiflerden biri de süt ve ayrandır. Bu içecekler protein ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olduklarından kişiyi tok tutma süreleri çaydan daha uzundur.'' dedi.

SAHURDA SEBZE VE MEYVELERE MUTLAKA YER VERİLMELİ 

Sahurda sebze ve meyveninde önemli olduğuna da değinen Şafak sözlerini şöyle sürdürdü: ''Vücudun vitamin ve lif ihtiyacının en önemli kaynakları sebze ve meyvelerdir. Bu sebeple iftar öğünü kadar sahurda da mutlaka sebze ve meyvelere yer verilmelidir. Sebze ve meyveler söğüş olarak ya da az yağlı salata şeklinde de tüketilebilir. Ramazan boyunca güçlü bir bağışıklık sistemi ve vücut direnci için mevsim meyvelerinden bir porsiyon mutlaka yenmelidir. Örneğin sahurda karpuz tüketmek iyi bir seçenek olabilir. Sebzeler her öğünde mutlaka yer alması gereken gıdalardır. Ancak az etli veya zeytinyağlı olarak pişirilmelidir. Eğer sebzeler bu tarz tüketilmiyorsa da renkli bir salatanın sofrada yer alması gerekir. Ne kadar farklı sebze kullanılırsa o kadar farklı vitaminin alınacağı unutulmamalıdır. Her rengin sağladığı vitamin ve antioksidan etki farklıdır.'' 

Okunma Sayısı: 2265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı