"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Orta kulak iltihabı işitme kaybına neden olabilir

14 Ocak 2015, Çarşamba 10:36
Kış aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında gelen orta kulak iltihabı işitme kaybına neden olabiliyor.

Uzmanlar, çocuklarda kulak kaşıntısı, işitmede güçlük çekme ve kulağında iltihap görülmesi gibi belirtilerin oluşması durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman. Dr. Deniz Tamtekin, çocuklarda kalıcı işitme kaybına kadar gidebilen orta kulak iltihabı hakkında

açıklamalarda bulundu. Orta kulak iltihabının enfeksiyonlar nedeniyle oluştuğunu dile getiren Dr. Deniz Tamtekin, "Bu durum sıklıkla kış ve sonbahar aylarında görülür. Kulağını çeken, kaşıyan, beslenme zorluğu, işitme kaybı şüphesi, kulakta dolgunluk ve basınç hissi olan küçük çocuklara dikkat edilmelidir. Bu belirtilerden bir veya birkaçı varsa akla orta kulak iltihabı gelmeli ve en kısa sürede doktora gidilmelidir." dedi. 

Çocuklar erişkinlerden daha kolay orta kulak iltihabına yakalandığına dikkat çeken Dr. Tamtekin, "Orta kulak iltihabının ciddi kulak ağrısı ve işitme kaybına yol açabileceği unutulmamalıdır. İşitme kaybı, özellikle çocuklarda, öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmanın gecikmesine neden olabilir. Uygun şekilde ve erken tedavi edilirse, işitme genellikle tamamen düzelir. Orta kulak iltihabının diğer bir tehlikesi, kronikleşmesi ve enfeksiyonun beyin ve iç kulak gibi komşu yapılara yayılma riskinin olmasıdır." diye konuştu.

Küçük yaştaki erkek çocukların orta kulak iltihabından daha çok etkilendiğini belirten Tamtekin, "Biberonla beslenme, sigara içilen ortamda sık bulunma, evde viral enfeksiyon varlığı, yetersiz sağlık koşulları, kış ve sonbahardaki mevsim koşulları, kulak yolunun tahrip edilmesi ve kulak çöpünün yanlış kullanımı gibi durumlarının da kulak iltihabına zemin hazırlıyor." dedi.

Kulak zarının arkasında biriken iltihabın kulak zarının delinmesi sonucu kanlı, sarı-yeşil renkli bir sıvı şeklinde kulaktan dışarıya akabildiğine de işarete den Tamtekin, "Orta kulakta enfeksiyon oluşması durumunda her zaman iltihap dışarı akmayabilir. İltihabın dışarı akmadığı durumlarda sıvı orta kulakta kalır. Kulak zarı bu durumda uygun şekilde titreşemeyeceği için hastanın işitmesi azalır. Akut enfeksiyon geçtikten sonra, zar arkasında biriken sıvı, orta kulakta kalabilir. Bu durum enfeksiyon tekrarları ile kendini gösterir. 6 ayda 3 defadan fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi hastalığın kronikleştiğini göstermektedir. Kronik orta kulak İltihabı zamanla işitmenin daha da kötüleşmesine yol açabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kulak iltihabı tedavisinin asla ihmale gelemeyeceğine dikkat çeken Tamtekin şunları söyledi: "Bu tedavi 2 hafta sürmektedir. Erken ve etkin tedavinin uygulanması, doktorun verdiği ilaçların tarif edildiği şekilde ve sürede kullanılması, kontrol zamanlarına uyulması son derece önemlidir. Tedavinin belirtilen şekilde ve sürede yapılmazsa, kulak enfeksiyonu kronikleşebilir ve kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir. Biberonla beslenen bebekleri sırt üstü pozisyonda yatırmak yerine anne sütü emerken olduğu gibi yan yatar ya da oturur pozisyonda tutmak daha sağlıklıdır. Yapılan araştırmalara göre oturarak beslenen bebekler, orta kulak iltihabına daha az yakalanmaktadır." 

Okunma Sayısı: 2083
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı