Sıcak havanın rehavetine kapılıp mangal başına koşmadan önce bir kere daha düşünün!
Soğuk ve yağmurlu havaların ardından yaz hafta sonu yüzünü gösterdi. Aniden bastıran sıcaklar, özellikle kronik hastalığı olanlar için önlem alınmadığında ciddi riskler taşıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, “Yaz aylarının rehavetiyle özellikle kalp hastaları mangal başına koşarlarsa, saatlerce güneşin altında kalırlarsa, kontrolsüz spor yaparlarsa kalp krizine davetiye çıkarırlar!” diye uyarıyor.
Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren sıcaklar ve kalp sağlığıyla ilgili uyarılarda bulundu:
- Kalp hastaları için yaz ayları, aslında yaşam tarzlarına dikkat ettikleri takdirde kış aylarına göre daha az riskli. Kalp hastaları için yaz mevsiminin getirdiği yüksek moral ve açık alanda gerilimden uzak yaşamak bir avantaj sağlıyor. Kış aylarının soğuk havalarında ortaya çıkan damarlarda spazm gelişme riski ortadan kalkıyor.
- Ancak, yazın getirdiği bu rahatlık, beraberinde birçok riski de getiriyor; işte bunlara dikkat etmek ve bilinçli davranmak gerekiyor! Kalp hastalarının, gerekli önlemleri almaları durumunda son derece sağlıklı bir yaz geçirmeleri mümkün olacaktır.
- Kalp hastaları öncelikle mevsim başlangıcında doktorlarına başvurarak, kullandıkları ilaçların dozlarını ayarlamalı. Ayrıca yine doktorlarına danışarak; yapacakları spor türleri ve bunların süreleri (yüzme, yürüyüş vs), yapacakları seyahat ve diğer aktivitelerin şekli ve yapılma süresi ile zorluğu konusunda bilgi almalıdırlar. Örneğin; kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma öyküsü olanlar yolculuklarında sıkça mola vermeli, uzun süreli oturmayı gerektiren uçuş ve otobüs seyahatlerinden kaçınmalıdırlar.
ARTAN NEM MİNERAL KAYBINA NEDEN OLUYOR
- Sıcaklarla birlikte havada nem oranı da artmaktadır. Bu da su ve minerallerin kaybına yol açmaktadır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar, buna çok dikkat etmeli ve yaz başlangıcında doktoruyla görüşerek bu ilaçların dozunu azaltmalılar.
- Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı, kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya neden olmaktadır. Sıcak ortamda, kendini soğutmak amacıyla kan cilde hücum eder. Bunun sonucu olarak kan basıncı cevap olarak düşebilir ya da yükselebilir. Bu da kalbin aşırı çalışmasına, istenmeyen kalp krizi, ritm bozuklukları ve ani, hastaneye yatmayı gerektirecek kalp yetersizliğine yol açabilir.
OKYANUSU GEÇER GİBİ YÜZMEYİN!
- Kalp hastaları almaları gereken ilaçların yanı sıra; yaz mevsiminin gelmesiyle çıkan bol sebze ve meyvelerden de yararlanmalı. Bunlar, bol su, mineral ve hatta antioksidanlar içerdiklerinden kalp hastaları için de çok yararlıdır.
- Sağlıklı bireyler için de geçerli olan bol su içimi şarttır. Günde 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Şeker hastalığı yoksa; yine de aşırıya kaçmamak koşuluyla meyve suları, çay ve su tüketilmelidir.
- Egzersiz, kalp hastaları için önerdiğimiz en başlıca tedavi unsurlarından birisidir. Önerilen egzersizlerin başında gelen yürüyüş için sıcak yaz aylarında elverişli zaman serin saatlerdir. Bu da; sabah serin saatler veya güneşin etkisinin azaldığı akşamüstü saatleridir. Özellikle sıcaklığın arttığı saatlerde aşırı efordan kaçınılmalıdır.
- Kalp hastaları için önerdiğimiz diğer bir spor dalı olan yüzme de günün serin saatlerinde yapılmalı ve bu faaliyette amaç okyanusu geçmek olmadığından kıyıya paralel yüzülmelidir! Her bireyin egzersiz kapasitesi ve hastalığı farklı derecelerde olduğundan egzersizin ölçüsü hekim ve hasta görüşmesiyle belirlenmelidir.
KALP HASTALARINA YAZ TAVSİYELERİ
Kalp hastaları; gerekli önlemleri alarak, yaz aylarını da sağlıklı geçirebilir, güneşli güzel günlerin keyfini çıkarabilir. İşte kalp hastaları için yaz aylarında alması gereken önlemler:
- Sıcak saatlerde dışarıda kalmayın.
- Yüzme ve yürüyüş saatleriniz, günün serin zamanlarında ve kapasitenize uygun olsun. Denize dalmak uygun olmaz.
- Günlük ortalama 2-2.5 litre sıvı alın.
- Terlemeyle tuz kaybı olacağından, doktorunuzun fikrini alarak; yiyeceklere az miktarda tuz ilavesi yapabilirsiniz.
- Yine doktorunuzun fikrini alarak tansiyon ilaçları ve idrar söktürücü ilaç dozlarında azaltmaya gidebilirsiniz.
- Yemek sonrası asla denize girmeyin, hemen yürüyüş yapmayın.
- Yağlı yiyeceklerden kaçının; bol bol yeşil sebze, şeker hastası değilseniz aşırı olmayacak şekilde meyve yiyin.
- Uzun süreli seyahatler yerine kısa süreli, çok molalı seyahatler yapın.
SICAK ÇARPMASININ İLACI SOĞUK DUŞ DEĞİL
Aşırı sıcakta uzun süre kalmış ve olumsuz etkilenmiş olanlara öneriler:
- Çok soğuk duş alınmamalı; ani soğuma, hastalık ve bulantıya neden olabilir. Serin bir yere geçilip sırt üstü yatıp dinlenilmeli.
- Sıvı alınabilecek durumda ise; su, ayran, süt ve taze meyve suyu gibi sıvılar tüketilmeli.
- Vücut ısısı yüksek ise (40 derece), nemli ıslak havlu ile klima ve fanla soğutmaya çalışılmalı.
- Sıvı alınamayacak duruma gelindiyse ve bulantı ya da kusma şikayeti varsa; bir sağlık kuruluşuna başvurulup, damar yoluyla sıvı ve elektrolit alımı sağlanmalı.
- Bilinç kaybı veya kalp hastalığı varsa hastaneye nakil yapılmalı.
Haber Merkezi