Sanatlı ve hikmetli yaratılışın sayısız örneklerinin an be an akleden, düşünen ve ibretle tefekkür eden insanlara gösterildiği Kainat Kitabı'ndan bir yaratılış harikası olan bamyanın bünyesine derc edilen faydalar saymakla bitmiyor.
Uzmanlar; bamyanın önemli bir besin kaynağı olduğunu, sağlık açısından da birçok rahatsızlığa iyi gelecek şekilde donatıldığını söyledi.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, bir yaratılış harikası olan bamyanın çok sayıda faydasını sıralayarak, “Bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir. Bamya, yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için de çok iyi gelir.” dedi.
Pınar Kural Enç, bamyanın faydalarına ilişkin açıklama yaptı. Bamyanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini anlatan Enç, “Bamyanın lif içeriği pek çok yararlı niteliklere sahip olmasını sağlar, özellikle mide ve bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.
Enç, bamyanın insan sağlığı açısından yararlarını şöyle açıkladı:
“Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler. Bamya kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. Bamya genellikle kısık ateşte pişirildiğinden besin değerleri korunur. Yüksek ısı nedeniyle faydalarını kaybetmemiş olur. Saçınıza hacim kazandırmak için bu ipucundan faydalanabilirsiniz. Yatay dilimlenmiş bamyaları sümüksü olana kadar kaynatın. Soğumasını bekleyin, bir kaç damla limon ekleyin ve son durulamada bu suyu kullanın. Bu saçınıza canlılık ve hacim kazandıracaktır.
Bamyadaki lifler, kan şekeri düzeylerinin korunmasını ve ince bağırsakta emiliminin düzenlenmesinde yardımcı olur. Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder. Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar. Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır.
Triptofan, sistin ve diğer kükürt amino asitleri gibi amino asitler açısından zengindir. İrritabl bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir. Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir. Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir. Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardımcı olabilir.”
Bamyanın nasıl seçilmesi ve korunması gerektiğine ilişkin de bilgi veren Enç, şunları söyledi: Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin. Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir. Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin. Fazla olgunlaşmış bamyalarda kaçınmanız gereken kesikler veya lekeler vardır.
Bamyayı buzdolabında 2 gün boyunca saklayabilirsiniz, bu süreden sonra besin değerleri azalmaya başlar. Yani olgunlaşmamış, gevrek, küçük ve koyu renkli bamyaları seçip düzenli şekilde tüketirseniz yukarıda bahsedilen bamyanın tüm faydalarından yarar sağlayabilirsiniz.”