"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Havuzlar yerine denizi tercih edin!

20 Temmuz 2015, Pazartesi 12:24
Havaların iyice ısınmasıyla birlikte serinlemek ve güzel vakit geçirmek isteyenler soluğu havuzlarda alıyor.

Ancak keyifli zaman geçirmek isterken havuzdan geçebilecek birçok enfeksiyonu da göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle temizliği iyi yapılmamış havuzlar dış kulak yolu iltihabı başta olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, kirli havuz suları nedeni ile olabilecek sağlık problemlerine karşı uyarılarda bulundu.

HAVUZ SUYU KULAĞI KORUYAN ZEMİNİ YOK EDİYOR 

Normalde dış kulak yolunun iyi korunaklı olduğunu ve kendi kendini temizleme özelliği bulunduğunu söyleyen KBB Uzmanı Aydoğan, bazı faktörlerin tek tek veya kombine olarak dış kulak yolu iltihabının oluşumunu kolaylaştırdığını anlattı. Aydoğan, “Sık aralıklarla duş yapma veya havuzda yüzme sonucunda kulak yoluna su girebiliyor. Su, kulak yolunun hemen girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan ve kulak kiri olarak bilinen koruyucu mumu yok ediyor. Böylelikle bakterilerin ve mantarların üremesi de kolaylaşıyor. Eğer, kulağınızı kulak yoluna parmak veya herhangi bir sert madde ile yaralarsanız kulak yolunun cilt yüzeyinde oluşacak çok küçük çatlaklardan mikroplar giriyor ve iltihap gelişebiliyor.” dedi.

YANLIŞ KULAK TEMİZLİĞİ ENFEKSİYONA ZEMİN HAZIRLIYOR 

Kulak temizlenmesinin de iki şekilde enfeksiyona yol açabileceğini söyleyen Aydoğan, “Birincisi, temizlemeye çalışılırken oldukça hassas olan dış kulak yolu derisi zarar görebiliyor ki bu enfeksiyona uygun bir zemin hazırlıyor. İkincisi ise, kirin olmayışı; onun fiziksel koruması, antimikrobiyal etkisi ve düşük pH'ı sağlaması gibi koruyucu etkilerinin de olmaması anlamına geliyor. Ayrıca kulak temizliği sırasında kir ileri itilerek artık şeklinde kalabiliyor.” dedi. Aydoğan, ayrıca dış kulak yolunun yapısının bazı insanlarda daha dar, uzun ve kıvrıntılı olması sonucu özellikle banyo ve yüzmeden sonra bir miktar suyun içerde kalmasına ve ıslaklık sonucu mikropların özellikle de mantarların yerleşmesine uygun ortam hazırlayabileceğini aktardı.

HASTALIK ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ 

Dış kulak kanalının bir enfeksiyon sonucu oluşan hastalığın belirtilerinin genellikle yüzmeden sonraki birkaç gün içinde ortaya çıktığını hatırlatan KBB Uzmanı Aydoğan, “Hastalık çocuklarda daha yaygın ve çok acı verici olabiliyor. Ağrı bazen kişinin günlük yaşamını etkileyebilecek kadar fazla olabiliyor. İleri aşamada ise çene eklemine, boğaza vuran ağrılara sebep oluyor ve hasta ağzını açmakta dahi zorlanıyor. Hatta bu belirtilere yüksek ateş de eklenebiliyor.” şeklinde konuştu.

Dış kulak iltihabının en önemli belirtilerini, kulak ağrısı, kulak kaşıntısı, kulak akıntısı, kulakta dolgunluk ve tıkanıklık hissi, işitme azlığı, uğultu, çınlama, kulak kepçesinde kızarıklık olarak açıklayan Aydoğan, dış kulak yolu iltihabını önleyecek önerileri de şöyle sıraladı:

1- Klor, kulak cildindeki koruyucu tabakada bulunan keratin adlı maddenin parçalanmasını hızlandırıyor. Bu nedenle öncelikle temizliğinden emin olmadığınız yüzme havuzları yerine denizi tercih etmelisiniz. 

2- Dış kulak yolu iltihabında en önemli tedavi basamağını korunma oluşturuyor. Bu hastalığı oluşturabilecek risk faktörleri hakkında mutlaka bilgilenmelisiniz. 

3- Nemli ve rutubetli iklimlerde yaşayanlar ile su sporuyla uğraşanlar daha çok risk altında. Bunlarda, dış kulak yolunda ıslak birikimler, deride yumuşama, pH değişikliği ve dış kulak yolu iltihabına sık yakalanma eğilimi gelişiyor. Su geçirmeyen kulak tıkaçları enfeksiyonu önemli oranda engellerken, suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalının kurulanması da önemli. 

4- Kulak ve kulak yolu derisine yönelik manüplasyonlardan kaçının. Kulak çubuğu, ataç veya parmağınızı kulak yoluna sokmayın. Ayrıca kulağınıza sıvı veya sprey de sıkmayın. Bu işlemler dış kulak yolu derisini zedeleyebiliyor. 

5- Kulak kirini çıkartmaya çalışmayın. 

6- Kulaklarınızı mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışın. Yüzme veya duş almadan sonra kulaklarınızı havlu ile kurulayın. Başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirmeye çalışarak suyun dışarı akmasını sağlayın. Düşük derecede ayarlanmış saç kurutma makinesi, kulak yolunu kurutmada yardımcı olabilir, ancak kulağınızdan 30 cm. uzakta tutun. 

7- Sık tekrarlayan dış kulak yolu iltihabınız oluyorsa yüzme esnasında başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyebilirsiniz.

Okunma Sayısı: 2817
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı