"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gizli kalp rutin bir kontrolle tespit edilebiliyor

27 Ocak 2016, Çarşamba 11:04
Sessiz iskemi, halk arasında bilinen adı ile 'gizli kalp hastalığı' kişilerin aslında farkında olmadan kalp krizi geçirmesine neden oluyor.

Uzmanlar, kalp damar tıkanıklarının yüzde 21’inde görülen bu durumun ancak rutin bir kalp kontrolü sırasında veya ani bir ölümden sonra tespit edilebildiğini belirtti. 

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Sönmez, konu hakkında bilgiler verdi. Rahatsızlığın efor anında ortaya çıktığını belirten Sönmez, şunları dile getirdi: "Kalp krizi, kalp kasını besleyen koroner damarlarda, kan akımının azalmasına neden olacak derecede darlık olduğunda yaşanıyor. Gizli kalbi olan hastalar ise kalp krizi geçirdiğini fark etmiyor. sadece efor anında göğüs ağrısı, göğüste yanma, sıkışma, nefes darlığı gibi hafif belirtiler gösteren bu hastalığın aslında ciddi bir kalp krizini perdelediğine dikkat çekiyor:

YÜZDE 21'İ SESSİZ SEYREDİYOR

Kalp damar tıkanıklarının yüzde 21'İ belirti vermiyor ve kalp krizi geçiren hastaların dörtte biri hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Sessiz kalp hastalığı kalpteki birçok rahatsızlığın belirti vermeden saklanmasına neden oluyor. Bunların başında da koroner damarlarda daralma geliyor. Normalde göğüste şiddetli ağrıya neden olan bu durum, sessiz kalp hastalarında sadece efor anında ve göğüste rahatsızlık hissi, tıkanma, baş dönmesi gibi hasta tarafından ciddiye alınmayan belirtiler ile ortaya çıkıyor.

Damar tıkanıklığı, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği veya hipertansiyonu olan kişilerin göğüste şiddetli ağrı, terleme gibi belirtiler olmadan gizli kalp krizleri geçirebilir. Bu tip bir hastalığa, sessiz iskemi yani gizli kalp hastalığı denmesinin sebebi olarak, belirli hiçbir şikayetin oluşmaması ve bu hastalığa maruz kaldığı halde kişinin doktora gitmesini gerektirecek bir sorun hissetmemesidir. Sessiz kalp hastalığında hastalarda ani ölüm,veya yapılan tetkikler sırasında hastanın kalp krizi geçirdiği tespit edilebilir. 

Klasik olarak hasta değerlendirirken de şu diyaloglar yaşanabilir:

-Ahmet bey yapılan tetkiklerinizde kalp krizi geçirdiğiniz gözüküyor.

-Doktor bey ama benim hiç bir şikayetim yok her gün işime gidiyorum hiç bir şey olmuyor bu nasıl olur?”

HİPERTANSİYONU DA GÖLGELİYOR

Türkiye’de şu an 16 milyon hipertansiyon hastası var. 60 yaşından sonra yüzde 60 oranında gözlenen hipertansiyon kalp krizine (kalp krizlerinin en önemli nedenidir) neden oluyor. Ancak sessiz kalp nedeniyle hastalık semptom vermiyor.

NASIL ÖNLEM ALMALI?

Ailesinde veya kendinde kalp, diyabet, hipertansiyon ve obezitesi olan 40 yaş üstü herkes EKG, kan tahlili ve efor testi yaptırmalı.

Risk faktörü olmayanlar ise 35 yaşına kadar mutlaka bir kez şeker, kolesterol ve böbrek fonksiyon testlerinin yaptırmalı. 

KİMLER RİSK ALTINDA?

• Diyabetik hastalar

• Kronik böbrek yetmezliği olanlar

• Koroner arter hastalığı olanlar

• Kalp krizi geçirmiş olanlar

• Hipertansiyon hastaları

• Yaşlılar

• Obezitesi olanlar

• Kronik bronşiti olan ve astımlı hastalar

Okunma Sayısı: 3683
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı