Gıda fiyatlarının artması toplu yemek sektöründe dengeleri değiştirdi.
3,5 milyon kişiye hizmet veren catering (yiyecek-içecek hizmeti) sektörü gıda fiyatlarının artmasından olumsuz etkilendi. Sağlıksız yemek üretimine dikkat çeken uzmanlar vatandaşları uyarıyor.
Başta okullar ve ticari işletmeler olmak üzere hastaneler, askeri kışlalar, huzur evleri ve cezaevleri toplu yemek sektöründen hizmet alıyor. Et, sebze, yağ ve şeker gibi gıdaların fiyatlarındaki artış, toplu yemek hizmeti veren firmaların maliyetlerini etkilerken sağlıksız yemeklerin yaygınlaşmasından ve ona bağlı meydana gelebilecek hastalıklardan endişe ediliyor.
Toplu yemek sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman Barut, gıda fiyatlarına bağlı oluşan risklere dikkat çekti. Barut, hammadde artışlarının yemek maliyetlerini arttırdığını bildirdi. Ancak buna karşın, okullar, işletmeler, hastaneler gibi kuruluşlar aynı fiyatlarla toplu yemek sektöründen hizmet almaya devam ediyor. Dolayısıyla toplu yemek üreticileri bir ikilemle karşı karşıya, karlılıkları mı azalacak, yoksa karlılıklarını koruyarak sağlıksız üretime mi yönelecekler”
Karlılıklar azaldı, sağlıksız yemek üretimi artıyor
Toplu yemek sektöründen karlılıkların azaldığını belirten Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman Barut yaklaşan tehlikeye dikkat çekti: “Toplu yemek hizmeti alan kuruluşlar doğal olarak en uygun maliyetle hizmet almak istiyorlar. Toplu yemek üreticileri de bu anlamda rekabet ediyorlar. Ancak ortada bir gerçek var. Özellikle son bir yılda gıda maliyetleri yükseldi. Bu noktada yemeğin doğal ve kaliteli oluşundan taviz verme riski artıyor.
Sağlıksız yemek hastalıklara neden oluyor
“Türkiye’de her yıl ortalama 9 bin gıda zehirlenmesi vakası yaşanıyor. Gıda zehirlenmesinden hastaneye başvuranların 200'ü ise yaşamını yitiriyor” diyen Barut, şunları söyledi:“Gıda zehirlenmesi tek ölçüt olmamalı. Çünkü zehirlenmesin de sağlıksız yemeğe bağlı olarak zaman içinde çeşitli hastalıklara yakalanıyorsunuz. Mide hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi hastalıkların yanı sıra kaliteden taviz verilen bir yemeği tükettiğinizde o gün içerisinde mide yanması, halsizlik, yorgunluk, dikkat kaybı gibi sorunlar yaşıyorsunuz.
Denetimler çare değil
Gerekli ölçüde denetimler yapılsa bile bunun yeterli olmadığını belirten Maye Yemek Yönetim Kurulu Üyesi Osman Barut, toplu yemek hizmeti alan kuruluşları uyardı:“Hizmet aldığınız yer büyük çaplı üretim yapan, denetimlere tabi tutulan, hijyen kurallarına önem gösteren ve sektörde tanınan bir yer olabilir. Bu noktada gıda fiyatlarındaki artışa rağmen halen ucuz hizmet alıyorsanız burada kuşku duymanız gerekir. Yemeklerin hangi malzeme ile üretildiğini araştırın. Türev ürünlerin kullanılıp kullanılmadığını test edin. Bunlardan emin olduktan sonra hizmet almaya gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz''