Şekerli ve gazlı içeceklerin aşırı tüketiminin hücrelerin yaşlanmasını hızlandırdığı belirlendi.
ABD'de yapılan araştırmada bilim adamları, 20-65 yaşındaki 5 bin 300 kişinin gazlı ve şekerli içecekleri tüketme alışkanlığını değerlendirdi.
Bu içecekler ve hücrelerin yaşlanması arasında bağlantı bulunup bulunmadığını araştıran bilim adamları katılımcıların DNA'sını da inceledi.
Her gün şekerli ve gazlı içecek tüketenlerin kromozomlarının uç kısmındaki hücre yaşının belirlenmesinde rol oynayan telomer yapılarının daha kısa olduğu görüldü.
Araştırmada, günde 350 mililitreden fazla tüketenlerin hücrelerinin yaklaşık 5 yıl daha yaşlı olduğu sonucuna varıldı.
Daha önce bu tür içeceklerin obezite ve tip 2 diyabet riskini artırdığı biliniyordu ancak ilk kez bilim adamları gazlı ve şekerli içeceklerin hücrelerin yaşlanmasına yol açtığını ortaya koydu
Araştırmanın sonuçları "American Journal of Public Health" dergisinde yayımlandı.