Kırıkkale’de daha çok ormanlık alanların eteklerinde ve çalılıklarda yetişecek şekilde tasarlanan ve C vitamini bakımından çok zengin olarak yaratılan kuşburnunu toplayan aileler, kışa hazırlık yapıyor.
Kainat eczanesinde yaratılan kuşburnular, kurutularak kış için içime hazırlanıyor. Bazı kadınlar ise topladıkları kuşburnunu pazarda satarak evinin geçimine katkı sağlıyor.
Kuşburnu örneğinde de olduğu gibi kainat eczanesinde yaratılan ve mevcudatın istifadesine sunulan bütün şifa vesilelerini, Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi'nin “İlâçlara hasiyetleri veren ve tesiri halk eden ancak o Şafi-i Hakikî’dir.” ifadeleri çerçevesinde tefekkür etmek gerekmektedir.
Kuşburnu bitkisinin bünyesine derc edilen birçok şifa verici nitelik vesilesiyle pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.
Özelikle kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan kuşburnunun faydaları saymakla bitmiyor.
Ekim ayında tezgahtaki yerini alan kuşburnunun kilosu 5 - 7 lira arasında fiyattan satılıyor.
Sonbahar aylarında da kuşburnu toplamaya başladığını açıklayan ev hanımı Ayşe Acar, "Kuşburnu toplaması çok zahmetli bir iş. Eşim kuşburnunun dalını tutar ve çeker, ben de toplarım. Kuşburnunu evinde kuruttuktan sonra kışın sade veya ıhlamurla birlikte kaynatıp çay olarak içiyoruz. Kuşburnu soğuk algınlığına da iyi geliyor." dedi.
Her yerde rahatlıkla bulunan kuşburnunun toplanmasının oldukça zahmetli olduğunu ifade eden ev hanımı Hilal Mutlu ise
“Bıçak kadar keskin çengelli dikenler arasından tek tek toplanıyor. Özellikle kış ayları için serilip güneşte kurutuluyor. Pazarlarda tezgahtaki yerini alan kuşburnunu kilosu 5 - 7 lira arasında fiyattan satıyoruz. Evde yaptığım çayı da komşularımızla birlikte şifa niyetine afiyetle içeriz." diye konuştu.