"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bebeğin alerjik olduğunun ilk göstergesi

02 Ekim 2015, Cuma 10:41
Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ayşe Yenigün, egzamanın bebeğin alerjik olduğunun ilk göstergesi olduğunu ve "alerjik yürüyüş"ü başlattığını söyledi.

Egzamanın yüzde 15-20 oranla çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Yenigün, anne ve babaların dikkatini, "atopik marş" veya "alerjik yürüyüş" denen sürece çekti.

Alerjik yürüyüş dendiğinde, birbirini izleyen egzama (atopik dermatit), besin alerjisi, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım (nefes darlığı, hışıltı) içeren hastalıkların fıtri seyrinin anlaşılması gerektiğini belirterek,

“İlk iki yaşta egzama ve besin alerjisi görülme oranı yüksektir. Oyun çağı ve okul çocukluk döneminde ise atopik dermatit ve besin alerjisi görülme olasılığı ve duyarlılığı azalmakta, astım ve alerjik rinit bulguları artmaktadır.” diye konuştu.

Yenigün, alerjik yürüyüşte ilk adımın egzama, bunun hayatın ilk yılında görülme olasılığının yüzde 60 olduğunu söyledi. Bu oranın 1-5 yaş arasında yüzde 30’lara gerilediğini ifade ederek, “Bebek ve çocukların, kişisel ve ailesel atopik öyküsü ya da genetik olarak alerjiye yatkınlığı var. Bu bünyeye sahip hastaların tanıları, yüzde 50 oranında 1 yaşından önce koyuluyor.

Bebek ve çocuklarda besinler ve besin alerjileri, çevresel alerjenler egzamanın görülme olasılığını arttıran başlıca faktörler. Atopik dermatitten alerjik rinite ve astım gelişimine ilişkin atopik yürüyüş seyriyle ilgili birçok araştırma var.

Bu çalışmalara göre ailede alerji veya egzama öyküsü bulunan çocuklarda, yüzde 50 oranında alerjik rinit ya da astım görülebiliyor. Üçüncü ayından önce egzama teşhisi alan bebeklerin yüzde 69’unun, 5 yaşından önce solunum yolu alerjenlerine karşı daha duyarlı olabilecekleri gözlenmiş.” dedi.

TETİKLEYEN FAKTÖRLERE DİKKAT

Egzamayı tetikleyen etkenlerden bazılarını besin alerjileri, ev tozu ve akarı, hava kirliliği, sigara, soğuk ve sıcak hava, psikolojik faktörler olarak sıralayan Prof. Dr. Ayşe Yenigün,

“Öncelikle koruyucu önlemler alınarak, bu hastalıkların oluşumu engellenmelidir. Eğer bu yürüyüş başladıysa sürecin kontrol altına alınması için koruyucu önlemler daima sürdürülmeli, hastalıkların alevlendiği dönemde zaman kaybetmeden tedavisi yapılmalıdır.” uyarısında bulundu.

Okunma Sayısı: 2693
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı