Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi bilim insanları ABD'de üretilen ve sadece hepatit C virüsünün tedavisinde kullanılan bir ilacın, karaciğer sirozuna neden olan hepatit delta virüsünün tedavisinde yüzde 90 oranında başarı sağladığını ortaya çıkardı.
Tedavi maliyetini 24 bin TL'den bin 200 TL'ye düşüren ilacı Türk bilim insanları Almanya'da Ekim ayında yapılacak uluslararası kongrede dünyaya tanıtıp patentini de alacak.
Van YYÜ Tıp Fakültesi Gastroentereloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Cumhur Dülger ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Güdücüoğlu, dünyada yoğun olan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülen karaciğer sirozu yapan hepatit delta virüsü üzerinde araştırma yaptı. Yapılan araştırmalarda dünyada görülme oranı yüzde 5 olan hastalığın özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 25 oranında olduğunu tespit edildi.
ABD'DEN İLAÇ GETİRDİLER
Doç.Dr. Dülger ve Doç.Dr. Güdücüoğlu araştırmaları kapsamında, ABD'de 10 yıldan bu yana sadace hepatit C hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilacı Türkiye'ye getirerek dünyada ilk kez hepatit delta hastalarına uyguladı. Yapılan tedavi sonrası hastaların ilaca olumlu yanıt verdiği ve yüzde 90 oranında başarı sağlandığı ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten Doç.Dr. Dülger, şöyle dedi:
"Hepatit delta virüsü 1990 yılında bulundu. Çok zor tedavi edilen bir virüs. Tedavisi şimdiye kadar haftalık bir iğne ile yapılıyordu ve başarı oranı yüzde 18-20 arasındaydı. Ama bizim araştırmamız sonrası yıllardır ABD'de hepatit C için kullanılan bir ilacın bu hastalığı yüzde 90 gibi yüksek bir oranda iyileştirdiğini tespit ettik. Ayrıca yıllık tedavi masrafı 24 bin TL'den bin 200 TL'ye düştü."
DÜNYA BİZDEN ÖĞRENECEK
İlacın hepatit delta virüsüne karşı kullanılmasını dünyanın kendilerinden öğreneceğini belirten Doç.Dr. Dülger, "Ekim ayı içinde Almanya'da yapılacak uluslararası bir kongrede biz ilacı tanıtacağız. Bu ilacın nasıl kullanılacağını dünya bizden öğrenecek. Uluslararası bir tedavi yöntemi oldu. Ayrıca biz bu ilacın patentini alacağız" dedi.
DHA