Güncel |
KEMALİZMLE OLMAZ |
Sabah’tan Emre Aköz yazısında “CHP, ülke yönetiminde son sözü askeriye ve müttefikleri söylesin diye vardır. Kemalizm de işte bu durumu meşrulaştıran ideolojinin adıdır. Kemalist köklerinden kurtulmadığı sürece, CHP modern bir parti olamaz” ifadelerini kullandı. Taraf’tan Ahmet Altan ise bugünkü Türkiye şartlarında kendini “Atatürk ilkeleriyle” tarif eden bir partinin yaşama şansının olmadığını yazdı. DEĞİŞİM İÇİN KEMALİZMİ TERK ETMEK ŞART Zaman’dan İhsan Dağı da “‘Kemalizm gömleği’ni çıkarmadıkça CHP’nin merkez-sol bir kitle partisi olması mümkün değil. CHP’nin ciddi bir ideolojik dönüşüme ihtiyacı var. Sadece kendilerine değil Türkiye’ye de dar gelen ‘Kemalizm gömleğini’ çıkararak merkez-sol-demokrat geniş kesimlere ulaşmayı denemeliler. Ayrıca, artık CHP için de demokrasi şart. İktidarın yolu demokrasi içinde, halkı ikna ederek, seçim kazanmaktan geçiyor” diye yazdı. ALTAN: ‘ATATÜRK İLKELERİYLE’ YAŞAMA ŞANSLARI YOK Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ise önceki günkü yazısında, CHP’deki parçalanmanın derin oluduğunu söyledi. Altan, yazısında şunları kaydetti: “İzninizle bir soru sorayım. 2010 yılında ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına’ bağlı bir parti Türkiye’de hayatiyetini sürdürebilir mi? Bence, kendini ‘Atatürk ilkeleriyle’ tarif eden hiçbir partinin yaşama şansı yok. Bir kere, Atatürk’ün bir ilkesi yok. Daha doğrusu tek bir ilkesi var, ‘demokrasisiz’ bir ortamda ülkeyi yönetme gücünü elinde tutmak. Onun dışında, Atatürk’ün ‘tersini’ söylemediği bir sözüne, tersine davranmadığı bir eylemine kolay kolay rastlayamazsınız. Siz, ülkeyi tam bir diktatörlükle yönetmiş birinin ‘ilkelerine’ sahip çıkarak bu halkla bir ‘bağ’ kurup siyaset yapabilir misiniz? Ancak ‘elitist’ bir diktayı destekleyenler, Kürtlere, dindarlara, komünistlere karşı olan, kimsenin ‘devletin resmî görüşü’ dışında konuşmasını istemeyenler size oy verir. Onların da bu ülkedeki sayısı belli. Üstelik hızla da azalıyorlar.” KAHRAMAN: KEMALİZM’LE MODERNLEŞME OLMAZ HaftalIk Aksiyon dergisine konuşan Hasan Bülent Kahraman, Türkiye’de modernleşmesinin artık Kemalizm eliyle olamayacağını belirterek, “Türkiye’de çağdaşlaşma ve modernleşme yaşanacaksa işe önce Kemalizmi bir kenara bırakarak başlayabiliriz” diye konuştu. CHP’ye çağrıda bulunan Kahraman, “Sosyal demokrat değilsiniz. Lütfen Kemalist olduğunuzu itiraf edin” dedi.
Kemalİzmle olmaz
Partİ içi kavganın yaşandığı CHP’nin “Kemalizm gömleği”ni çıkarmadıkça modern, merkez-sol bir kitle partisi olmasının mümkün olamayacağı belirtildi. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile eski Genel Sekreter Önder Sav arasında yaşanan kavganın ardından partinin izleyeceği politika merak konusu oldu. Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz, “CHP’li arkadaş! Kemalizm yerine sosyal demokrasiye sarıl” başlıklı yazısında, Kılıçdaroğlu ile Sav arasındaki çekişmenin iç savaşa dönüşmesiyle birlikte, CHP’lilerin de partinin köklerinden kopup kopmadığının tartıştığını kaydetti. “Kopmak ne kelime, keşke o kökleri söküp atabilseler” diyen Aköz, CHP’nin kökünde demokrasinin bulunmadığını ifade etti. Aköz, CHP’nin kökeninde önce İttihatçılık, sonra da Kemalizm olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Her iki oluşum da otoriter bürokrasiyi işaret eder. CHP o bürokrasinin partisidir. CHP askeriye çevresinde öbeklenmiş otoriter bürokrasinin partisidir. Bürokrasinin bir partisi olması, Batı demokrasileri bağlamında hem komik, hem de acıklı bir durumdur. Bu hal akla tek partili faşist ve komünist rejimleri getirir. O rejimler yıkıldıktan sonra partileri de eriyip gitmiştir. CHP, ülke yönetiminde son sözü askeriye ve müttefikleri söylesin diye vardır. Kemalizm de işte bu durumu meşrulaştıran ideolojinin adıdır. Kemalist köklerinden kurtulmadığı sürece, CHP modern bir parti olamaz. CHP’nin yapması gereken, bürokrasinin anti-demokratik ideolojisini reddederek, sosyal demokrasiyi benimsemektir. Bu süreci İstanbul büyük burjuvazisi hızlandırabilir. Özetle, büyük sermaye desteğini çektiği gün, CHP darmadağın olur.”
DAĞI: DEĞİŞİM İÇİN KEMALİZMİ TERKETMEK ŞART
Zaman Gazetesi yazarı İhsan Dağı da “Değişim CHP’nin de kapısını çalıyor galiba” değerlendirmesinde bulundu. Dağı, bütün dünya ve Türkiye değişirken CHP’nin bildik, eskimiş, işlevsiz bir siyaset anlayışına tutuklu kalmasının zor olduğunu belirterek, yıllardır CHP yönetiminin zoru başardığını, hem Türkiye’nin değişimine direndiğini, hem kendini değişime kapadığını kaydeti. CHP’nin savunulamaz hale gelen statükonun bekçiliğine soyunmayı siyaset yapmak sandığını belirten Dağı şunları kaydetti: “Geniş halk kesimlerinin değerleri, talepleri ve ihtiyaçları yerine katı ideolojik bir siyaset anlayışında takıldı kaldı. CHP baştan itibaren demokrasinin nasıl bir parti, siyaset ve liderlik gerektirdiğini doğru teşhis edemedi. Dayatmacı siyaset anlayışını demokrasi içinde bile sürdürebileceğini düşündü. Böyle olunca da mutlu azınlığın, kurulu iktidarın ve çıkarların partisi olarak sıkıştı, küçüldü, hırçınlaştı. Siyasi rakiplerinin devlet tarafından hırpalanmasından ve hatta kapatılmasından medet umdu. ‘Çağdaşlık savunucusu’ CHP çağı bir türlü okuyamadı. Kendine de Türkiye’ye de yazık etti. Şimdi ‘yeniden düşünmek’ için bir fırsat. Bugün Kılıçdaroğlu ekibi CHP’yi ‘halka açmak’, ‘halkın partisi olmak’, ‘gücünü birilerinden değil halktan almak’ gibi laflar ediyorsa geçmişin ‘muhasebesi’ni yapmış olmalılar. Ama ‘Kemalizm gömleği’ni çıkarmadıkça CHP’nin merkez-sol bir kitle partisi olması mümkün değil. CHP’nin ciddi bir ideolojik dönüşüme ihtiyacı var. Sadece kendilerine değil Türkiye’ye de dar gelen ‘Kemalizm gömleğini’ çıkararak merkez-sol-demokrat geniş kesimlere ulaşmayı denemeliler. Ayrıca, artık CHP için de demokrasi şart. İktidarın yolu demokrasi içinde, halkı ikna ederek, seçim kazanmaktan geçiyor. Yıllarca, ‘devlette iktidar’ olan CHP için seçim kazanmak hiç önemli olmadı.” |
06.11.2010 |