İthal et ve canlı hayvanda hastalık riski yok |
İthal edilen kırmızı et ve canlı hayvanlarda hastalık riski tartışmaları devam ederken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, ithalat edilen canlı hayvanlarla, kırmızı ette hastalık riskinin bulunmadığını bildirdi. Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Aydemir, yaklaşın Kurban Bayramı nedeniyle ithal edilen kırmızı et ve canlı hayvanlarda hastalık riski bulunup bulunmadığına ilişkin tartışmaların yeniden gündeme gelmesi üzerine bu konudaki sorularını cevapladı. Gerek Trakya üzerinde, gerekse AB ile diğer ülkelerden ithal edilen kırmızı et, besilik, damızlık, kasaplık hayvanlarda hiçbir hastalık riski bulunmadığını belirten Aydemir, ithalat yapılan ülkelerde görevlendirdikleri resmî veteriner hekimler aracılığıyla gerekli kontrollerin bu ülkelerde yapıldığı gibi gümrük kapılarında da çok sıkı önlemler aldıklarını, bu sebeble en küçük bir gözden kaçmaya izin verilmediğini anlattı. Aydemir, ‘’İthal edilen canlı havanlarda ve kırmızı ette hiçbir hastalık riski yoktur’’ dedi. ‘’Yani ithal edilen hiçbir hayvan deli dana riski taşımamaktadır ve bir kilogram kırmızı et dahi deli dana, hormon ve kalıntı testlerinden geçmeden ülkemize sokulmamaktadır’’ diyen Aydemir, gümrüklerdeki taze soğutulmuş etle ilgili aldıkları önlemlerin bu tür etlerin raf ömrünün kısa olmasından kaynaklandığını bildirdi. |
26.10.2010 |