Güncel |
ABD’NİN İRAN BASKISI ARTIYOR |
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'ye füze kalkanı için baskı uygulamadıklarını, ama NATO'nun bölgesel füze savunma kapasitesini benimsemesine destek vermesini istediklerini söylerken, ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mâlî İstihbarat Müsteşarı Stuart Levey İran'la ticareti engelleme amaçlı görüşmelerde bulunmak üzere bugün Türkiye'ye gelecek. ABD VE İSRAİL: EN ÖNEMLİ TEHDİT İRAN Bu arada ABD ile İsrail, İran'ın Ortadoğu'daki başlıca tehdit olduğu konusunda hemfikir olduklarını bildirdiler. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg ile İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon'un ortak açıklamasında, İran'ın nükleer programının yanı sıra, İsrail karşıtı militan gruplara verdiği desteğin ''büyük bir kaygı kaynağı'' olduğu savunuldu.
ABD: Türkiye’den destek bekliyoruz
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, NATO bünyesinde kurulmak istenen füze savunma sistemine potansiyel katkıları hakkında Türkiye’yle diyalog içinde olduklarını ancak katkıda bulunması için baskı uygulamadıklarını söyledi. Robert Gates, Amerikan-Türk Konseyi’nin (ATC) 29’uncu yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemlerde bazı gerilimler yaşansa da son 4 yılda ilerleme katedildiğine inandıklarını belirtti. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırım oylamasında ‘’hayır’’ oyu kullanması gibi, aralarında bazı anlaşmazlıklar olduğuna işaret eden Gates, Türkiye’ye İsrail’le yapıcı ilişki sürdürmesi çağrısında bulunmaya devam ettiklerini kaydetti. Gates, ‘’Bazı konulardaki görüş ve yaklaşımlarımız farklılık gösteriyor olsa da müttefikiz’’ dedi.
BÖLGESEL FÜZE SAVUNMASI İÇİN KATKI TALEP ETTİ
NATO’nun askeri kapasitelerinin bugüne uyum sağlaması gerektiğini ifade eden Bakan Gates, bu noktada ‘’NATO’nun 21’inci yüzyılda sahip olması gereken en kritik kapasitelerden biri olarak nitelendirdiği bölgesel füze savunması’’ konusuna değindi. NATO şemsiyesi altında müttefik ülkelerin kendi sahip oldukları sistemlerle füze savunma sistemine katılabileceğini ve bu sistemi hayata geçirecek önemli kararlar ve angajman kurallarının geliştirilmesinde iş birliği yapabileceğini ifade eden Gates, şöyle konuştu: ‘’Aşamalı uyarlanabilir yaklaşım üzerinde kapsamlı olarak çalışıldı. Etkili, düşük maliyetli ve hızlı biçimde sahaya yerleştirilebilir. ABD, NATO’nun bu yaklaşımı benimsemesi halinde, Türkiye’nin potansiyel teknik ve operasyonel katkıları hakkında Ankara ile siyasî ve askerî diyalog içinde oldu. Basında çıkan bazı haberlerin tersine, Türkiye’ye katkıda bulunması için baskı uygulamıyoruz ancak Türkiye’den Lizbon Zirvesi’nde NATO’nun bölgesel füze savunma kapasitesini benimsemesine destek vermesini istiyoruz.’’ Bölgesel füze savunmasının 21’inci yüzyılın güvenlik atmosferine uyum sağlamakta olan NATO açısından kritik bir rol olduğunu ifade eden Gates, ABD’nin aşamalı uyarlanabilir yaklaşımın bu kapasitenin edinilmesinde en iyi yol olduğuna inandığını belirtti. Gates, ‘’Lizbon’da Türkiye dahil bütün NATO müttefiklerimizin 60 yılı aşkın süredir güçlü destek verdiğimiz şekilde hem kendilerinin hem de ittifakın güvenliği için bu amaca ulaşılması doğrultusunda destek vereceğini umuyoruz’’ diye konuştu. Bakan Gates, Türkiye ve ABD’nin gerek anlaşma gerekse anlaşmazlık dönemlerinde aralarındaki dostluğu akıllıca hatırladığını ve böyle devam etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. |
20.10.2010 |